Fostul procuror Mircea Negulescu spune că prima problemă o reprezintă cea ce legalitate, pentru că WhatsApp este o companie americană, serverele de date sunt în Irlanda, deci, ai nevoie de acceptul lor pentru a supraveghea convorbirile.
„Trebuie avut în vedere că Facebook e companie americană, serverele WhatsApp sunt în Irlanda, deci, prima problema e de legalitate. Adică este imperios necesar un acord bilateral între Statele Unite ale Americii și România pentru supraveghere tehnică. Să cumperi tehnologii de pe piața liberă pentru înregistratea convorbirilor poate însemna că vei avea probleme în instanță. În lipsa unui acord, nu poți ogliga la supravegherea convorbirilor și mesajelor utilizatorilor. Din câte știu eu, Statele Unite colaborează bine cu structurile din România, pun la dispoziție date, dar numai cu respectarea legislației de supraveghere din SUA. Ca să asculți un mesaj trebuie să ai acces la un server, care se criptează la 15 minute. Deci, softul de decriptare trebuie cerut de la americani”, a declarat Mircea Negulescu.
Laurențiu Ciocăzanu, coordonator Voxpublica, susține că nu este în normal că DNA a ajuns să se bazeze doar pe interceptarea convorbirilor de pe WhatsApp, în detrimentul celorlalte tehnici de combatere a infracționalității.
„Dacă domnul Crin Bologa se bazează doar pe urmărirea covorbirilor din WhatsApp, atunci toate celelalte tehnici nu mai contează. Nu înțeleg de ce se axează șeful DNA doar pe WhatsApp. Nu cred că e vital pentru dovedirea unei infracțiuni. Contează, dar nu este totul. Cred că prin aceste decizii domnul Crin Bologa pledează pentru ilegalitate la DNA. Ce facem, cumpărăm tehnologii de urmărire, dar nu cerem acordul companiei. Este imposibil! Oricât de multă tehnică ai avea, este la limita legii. Mă aștept de la DNA să treacă la un nivel superior de corectitudine”, a declarat Ciocăzanu.