"Nu există nicio îndoială că un vaccin va fi un instrument esenţial pentru controlarea pandemiei şi suntem încurajaţi de rezultatele preliminare ale testelor clinice publicate în această săptămână (se referă la vaccinul companiei americane Pfizer/ BioNTech", a declarat Ghebreyesus, în cadrul Adunării anuale a OMS.
Oficialului OMS a subliniat că "niciodată în istorie, munca de cercetare în domeniul vaccinurilor nu a progresat atât de rapid".
Declarația sa vine în contextul în care vn vaccin împotriva Covid-19 este aproape de finalizare, odată cu anunțul primelor rezultate preliminare ale studiilor pe scară largă, care arată că produsul dezvoltat de Pfizer și BioNTech este eficient în proporție de 90%.
Anunțul făcut în urma analizei preliminare a vaccinului produs de compania americană vin la mai puţin de un an după ce biroul regional OMS din China a consemnat apariţia acestei infecției cu COVID-19, la sfârşitul lunii decembrie. Vorbim depre provincia Wuhan, din nordul Chinei.
"Trebuie să dovedim aceeaşi grabă şi acelaşi spirit de inovaţie pentru a ne asigura că toate ţările beneficiază de această realizare ştiinţifică", a adăugat acesta.
Potrivit lui Ghebreyesus, pandemia a demonstrat urgenţa implementării "unui sistem mondial de partajare a agenţilor patogeni şi a eşantioanelor clinice în scopul facilitării dezvoltării rapide" a tratamentelor, vaccinurilor şi a altor terapii, care ar fi astfel considerate "bunuri publice mondiale".
Directorul OMS a subliniat că un astfel de "sistem nu se poate baza pe acorduri bilaterale, iar negocierea sa nu poate dura ani întregi": "Propunem o nouă abordare care ar include un depozit (de agenţi patogeni - n.r.), administrat de OMS într-o facilitate elveţiană securizată".
Partajarea agenţilor patogeni şi a altor eşantioane clinice - spune el - se va face pe bază de "voluntariat" şi după anumite criterii care urmează a fi stabilite.
De la debutul său și până în prezent, pandemia de coronavirus a afectat 53.255.365 de persoane depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. În ceea ce privește numărul de decese, acesta a ajuns la 1.302.065 de persoane, potrivit site-ului worldometers.info.