Stagnare pentru economia României. Creşterea economică s-a domolit pentru că românii nu au mai avut încredere să cheltuiască, fiind bulversaţi de transferul contribuţiilor care a venit la pachet cu scăderi de salarii.
„Am avut un factor local care ne-a frânat creşterea economică şi anume sentimentul consumatorului, care s-a deteriorat masiv pe fondul aşa-zisei revoluţii fiscale, mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, care a generat o incertitudine majoră la nivelul salariatului cu privire la nivelul venitului net pe care-l va avea", a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Stagnarea economiei poate fi pusă şi pe seama unor factori externi, cum ar fi acela că cererea de produse româneşti a încetinit pe fundalul unor rezultate dezamăgitoare privind economia zonei euro, unde România trimite mai bine de două treimi din exporturi.
Consumul îşi va reveni, spun economiştii, alimentat de majorările salariale din martie, adică majorările din educaţie şi sănătate. Dar economia înseamnă mai mult decât consum.
„Riscul pe care în momentul de faţă îl vedem cel mai mare este legat de evoluţia agriculturii, care pentru moment nu se prefigurează a fi una bună", spune Ionuț Dumitru, citat de digi24.ro.
Reprezentanţii Guvernului spun însă că datele din primele 3 luni nu contează atât de mult în avansul Produsului Intern Brut pe întregul an.
„Nu au o contribuție decât de 19%, dacă ne raportăm la întregul an. Trebuie să observăm că primul trimestru e influențat de condiții incerte într-o măsură mai mare decât celelalte trimestre", a spus vicepremierul Viorel Ștefan.