Dieta postului intermitent este un model de alimentație în care alternezi între perioadele în care ai voie să mănânci și perioadele în care postești. Postul periodic, fără alimente sau băuturi cu calorii poate fi pentru perioade de 24 de ore. Medicii avertizează că pentru unele persoane postul intermitent extrem poate crea unele probleme de sănătate, scrie doc.ro.
Postul intermitent nu este pentru toată lumea. Dacă ești o persoană supraponderală sau ai antecedente medicale de tulburări de alimentație, nu ar trebui să postești fără să discuți mai întâi cu un medic nutriționist. În aceste cazuri, postul intermitent poate fi dăunător.
Postul intermitent. Cea mai cunoscută formă de post intermitent este de 16 ore. În acest caz nu se mănâncă timp de 16 ore, în restul celor opt ore se poate consuma orice. În fereastra de masă, puteți încadra două, trei sau mai multe mese.
Prin postul intermitent se pot pierde kilograme doar dacă nu este neglijat un detaliu foarte important, potrivit cercetătorilor americani și germani. Postul intermitent nu a avut însă un efect benefic asupra lipidelor din sânge și a zahărului din sânge.
Participanții la un studiu german ce a durat trei luni nu au reușit să slăbească mult mai mult prin postul intermitent, în comparație cu grupul format de persoane care au mâncat cele trei mese principale dimineața, la prânz și seara. Una din cauzele diferenței mici dintre pierderile în greutate a fost legată de felul de mâncare consumată. Participanților li s-a dat voie să consume orice fel de mâncare bogate în calorii, chiar și fast-food sau dulciuri.
Postul intermitent s-ar putea să nu fie la fel de benefic pentru femei, ca în cazul bărbaților. În plus, experții spun că femeile ar trebui să fie atente atunci când încearcă să țînă dietă ce are la baza postul intermitent. Dacă totuși o femeie alege postul intermitent, nu este recomandat mai mult de 14 ore de post, deoarece poate întârzia menstruația și crește riscul de anxietate și depresie. Pentru bărbații fără contraindicații, postul poate fi ținut până la 16 ore.
Dacă ai o afecțiune, consulta-te cu medicul tău înainte de a încerca postul intermitent. Această regulă este deosebit de importantă dacă:
ai diabet,
ai probleme în ceea ce privește reglarea glicemiei,
ai hipotensiune arterială,
iei medicamente,
ești subponderal,
ai istoric medical de tulburări de alimentație,
ești femeie și încerci să concepi un copil,
ești femeie și ai istoric medical de amenoree,
ești însărcinată sau alaptezi.
suferi de gastrită
Efectele benefice ale unei diete intermitente
Postul intermitent. Efecte benefice. Postul intermitent modifică funcționarea celulelor, genelor și a hormonilor. Corpul nostru inițiază procese importante de reparare la nivel celular și de modificare a nivelului hormonilor, pentru ca grăsimea depozitată în corp să fie mai accesibilă. În timpul postului de 16 ore, corpul poate trece prin procesul de autofagie, prin care organismul distruge celulele vechi sau deteriorate din organism. Autofagia reciclează celulele care ajută la reducerea inflamației în organism și reduce bolile. Postul intermitent poate duce la o pierdere în greutate între 2 și 6 kg pe lună, cu o scădere în centimetri și o creștere a nivelului de energie și a funcției creierului.
Ce transformări au loc în organism în timpul postului intermitent
Nivelul insulinei - Insulină (mai exact, concentrația insulinei în sânge) scade semnificativ, ceea ce facilitează arderea grăsimii. Dieta postului intermitent poate reduce rezistența la insulină, scade riscul de diabet de tip 2.
Hormonul de creștere uman (hGH) - Nivelul din sânge al acestui hormon poate să crească de 5 ori. Nivelurile mai mari facilitează arderea grăsimii și creșterea masei musculare și au numeroase alte beneficii.
Repararea celulară - Organismul induce procese importante de reparare a celulelor, cum ar fi eliminarea "deșeurilor" sau toxinelor din celule.
Modificări gene - Sunt efecte benefice în mai multe gene și molecule asociate cu longevitatea și protecția împotriva îmbolnăvirii.
Poate reduce stresul oxidativ și inflamația din organism. Stresul oxidativ este unul dintre factorii ce contribuie la îmbătrânire și la multe boli cronice, el implică numeroase molecule instabile, numite radicali liberi.
Postul intermitent este benefic pentru creier. Printre efectele benefice se află reducerea stresului oxidativ, scăderea inflamației și reducerea nivelului glucozei din sânge și a rezistenței la insulină. Unele studii au arătat că postul intermitent crește nivelul unui hormon din creier, numit BDNF.
Dieta postului intermitent poate fi benefică pentru inimă. S-a demonstrat că postul intermitent poate să îmbunătățească tensiunea arterială, colesterolul total, colesterolul LDL, trigliceridele serice, markerii inflamatori și nivelul glucozei din sânge (glicemia).
9 SFATURI de aur pentru a rezista mai ușor într-un post intermitent
16 ore fără mâncare poate părea mult, dar nu este atât de greu. Regula generală este de a nu ceda prea devreme. Poate dura un timp până când corpul tău se obișnuiește cu noul tău stil de viață.
1. Ai răbdare.
2. Cunoaște-ți bioritmul și descoperă metodă potrivită pentru ține.
3. Consumă multe lichide.
4. Desfășoară o activitate fizică moderată.
5. Odihnește-te.
6. Evită stresul.
7. Redu consumul de dulciuri și de alimente fast-food.
8. Mănâncă sănătos.
9. Nu te lua după mirosuri.