Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bucureștenii vor primi vouchere pentru a cumpăra biciclete, deși în oraș nu s-au construit piste

Friday, 30 June 2017, 10:37 Sursă: REALITATEA.NET

Această măsură face parte din proiectul "Biciclişti în Bucureşti" care are ca scop încurajarea mersului pe bicicletă şi a mijloacelor de transport nepoluante. Beneficiarii voucherelor trebuie să fie cetăţeni cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, cu vârsta minimă de 18 ani împliniţi în 2017. Proiectul se va desfăşura pe baza unui regulament ce va fi elaborat de către Direcţia de Mediu, în colaborare cu celelalte direcţii din cadrul aparatului de specialitate al primarului general.

În expunerea de motive, primarul general, Gabriela Firea, arată că autorităţile publice centrale şi locale au obligaţia adoptării măsurilor necesare în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului pentru asigurarea sănătăţii populaţiei, conform legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului, care transpune prevederile directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător şi a un aer mai curat pentru Europa.

Conform raportului de specialitate, ulterior derulării proiectului, pe baza analizei rezultatelor obţinute, se va decide cu privire la continuarea şi chiar dezvoltarea acestuia prin realizarea unui program multianual (trei-cinci ani).

"Rapoartele de monitorizare a calităţii aerului exemplifică depăşiri semnificative ale valorilor limită impuse de Comisia Europeană pentru poluantul M10 (pulberi în suspensie - praf) şi riscă sancţiuni din partea acesteia (infringement) în perioada următoare. Acest proiect va face parte din Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului, plan ce trebuie transmis urgent la Comisia Europeană pentru evitarea sancţiunilor", prevede documentul.

Totodată, bugetul PMB ar urma să fie modificat, suplimentându-se la capitolul Protecţia mediului cu 2,5 milioane lei, aceeaşi sumă urmând să fie diminuată de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţilor locale.

De altfel, chiar dacă bucureștenii vor cumpăra mai multe biciclete, orașul nu va avea piste de biciclete până în trimistrul doi din 2018. Anunțul a fost făcut chiar de primarul Bucureștiului.

Potrivit Hotnews.ro, Ministerul Mediului a alocat încă din 2014 suma de 10 milioane de euro pentru realizarea a 100 de kilometri de piste pentru biciclete, însă până acum banii nu au fost folosiți. De cel puțin 3 ani, primăria lucrează la stabilirea traseului și studii de fezabilitate.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL