Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ANPC, despre riscul infectării cu noul coronavirus prin alimente: Nu există dovezi

Saturday, 26 September 2020, 15:52 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Irina Chirtoc

Rezultatele preliminare ale studiului contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), subliniază șeful ANPC.

”Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia asupra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil. Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a spus Anghel, pentru Agerpres.

Acesta a precizat că, pentru a se multiplica, coronavirusurile au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană. Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia, mai spune șeful ANPC. 

”Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, a explicat Anghel.

Directorul ANPC  a reiterat apelul către populație să respecte regulile de igienă la cumpărături, respectiv purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor și atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş. Acesta recomandă consumatorilor să se informeze din surse sigure și oficiale.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL