Sigur nu știai acest lucru: ce trebuie să faci cu MEDICAMENTELE EXPIRATE? Așa spune LEGEA

Câți dintre noi, atunci când descoperim că expiră o folie de calmante sau aspirină, nu le-am aruncat, cu lejeritate, fără să ne gândim că simplul gest ne pune în atât propria sănătate cât și mediul înconjurător. Totuși, legea spune că trebuie să le predăm la farmacii. Medicamentele expirate sau cu ambalaje deteriorare pe care nu le mai folosim, nu se aruncă la gunoi, este semnalul de alarmă pe care-l trage Cosmin Mănăilă, director reglementări Stericycle România.

„Medicamentele inutilizabile nu trebuie aruncate la gunoi, întrucât pot fi dăunătoare pentru sănătate și pentru mediu. Din păcate, în România, majoritatea medicamentelor inutilizabile din gospodării ajung la deponeele de gunoi menajer. Din cifrele publicate de statisticile europene, extrapolând la populaţia României, se estimează că o cantitate de aproximativ 1.500 tone de medicamente ajunge anual la gropile de gunoi, fapt care afectează ecosistemul şi să- nătatea oamenilor”, spune specialistul.

„Medicamentele inutilizabile sunt încadrate în categoria deșeurilor periculoase și trebuie eliminate în condiții foarte stricte, prin incinerare, urmându-se restricțiile legale, conform Catalogului European al Deșeurilor, transpus în legislația națională prin Hotărârea de Guvern nr. 856 din 2002”, spune Cosmin Mănăilă.  

În România există obligativitatea predării medicamentelor expirate de la populaţie către farmacii, conform OMS Nr. 119/2014, Art. 38. alin. c): „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”, detaliază Cosmin Mănăilă.

Farmaciile au obligaţia să le preia de la populaţie şi să le predea ulterior către operatorii autorizaţi, pentru transport autorizat şi eliminare în condiţii de maximă siguranţă.

Sursa 

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?