Scandal URIAŞ în Marea Britanie: ce TRUC foloseau VEDETELE pentru a "ASCUNDE" bani de FISC

 
George Michael
George Michael

Mai multe celebrităţi, precum George Michael, Gary Barlow, Michael Caine, Katie Melua şi membrii trupei Arctic Monkeys, au fost acuzate de evaziune fiscală, alături de avocaţi, medici şi judecători, şi sunt implicate într-un uriaş scandal care a izbucnit recent în Marea Britanie.

Potrivit site-ului Daily Mail, artiştii citaţi au fost acuzaţi de jurnaliştii britanici de ipocrizie, miercuri, întrucât s-au folosit de o schemă de evaziune fiscală, foarte elaborată, în ciuda faptului că au vorbit în numeroase ocazii despre importanţa achitării taxelor şi a impozitelor.

Aproximativ 1.600 de celebrităţi, oameni de afaceri, avocaţi, medici şi avocaţi au încercat să ascundă de fiscul britanic circa 1,2 miliarde de lire sterline (1,5 miliarde euro) prin intermediul unei complicate reţele de firme din străinătate. Michael Caine, Gary Barlow şi doi dintre colegii lui din grupul Take That, prezentatoarea BBC Anne Robinson şi cei patru membri ai trupei rock Arctic Monkeys sunt cercetaţi pentru participarea lor în controversata schemă fiscală "Liberty".Din acelaşi motiv, cântăreaţa Katie Melua a fost aspru criticată de organizaţia Christian Aid, care a nominalizat-o pe artistă la un trofeu - Tax Superhero Award - în anul 2010, după ce aceasta a declarat în mod public faptul că plăteşte taxe care valorează "aproape jumătate din veniturile" sale, pentru a sprijini serviciile publice din Marea Britanie.


Schema de evaziune fiscală "Liberty" a fost desfiinţată în 2009, atunci când o eroare din legislaţia fiscală britanică a fost remediată. Fiscul britanic - HM Revenue and Customs (HMRC) - intenţionează să prezinte acest caz în faţa tribunalului, iar primele audieri în acest sens au fost deja programate pentru martie 2015.

Experţii sunt de părere că organizatorii acestui plan de evaziune fiscală vor fi condamnaţi, iar celebrităţile şi ceilalţi investitori vor fi nevoiţi să înapoieze statului britanic mai multe sute de milioane de lire sterline.

Katie Melua, născută în Georgia, a încercat să "ascundă" de fiscul britanic suma de 850.000 de lire sterline în 2008, plătind fondului "Liberty" o taxă de 59.500 lire sterline, potrivit publicaţiei The Times.

George Michael, în vârstă de 51 de ani, a cărui avere este estimată la 105 milioane de lire sterline, ar fi plătit aceluiaşi fond o taxă de 443.000 de lire sterline pentru a ascunde de fisc venituri nete de 6,2 milioane de lire sterline. În 1996, cu un an înainte de venirea la putere a Partidului Laburist, cântăreţul britanic declara: "Aş fi de acord să plătesc 50% sau 60% din încasările mele pentru un guvern laburist".

Actorul Michael Caine, în vârstă de 81 de ani, ar fi încercat la rândul său să "ascundă" de fiscul britanic suma de 600.000 de lire sterline. În anul 2009, el a făcut o declaraţie şocantă, spunând că se va muta în Statele Unite dacă pragul maximal de impozitare a veniturilor din Marea Britanie va ajunge la 51%.

Prezentatoarea de televiziune Anne Robinson, în vârstă de 70 de ani, care ar fi păstrat 4 milioane de dolari după ce a plătit fondului "Liberty" o taxă de 280.000 de lire sterline, a spus în 2002 că plăteşte "taxe vaste" statului britanic.

Cei patru membri ai trupei Arctic Monkeys - Alex Turner, Jamie Cook, Nick O'Malley şi Matt Helders - au plătit fiecare aceluiaşi fond comisioane cuprinse între 38.000 de lire sterline şi 84.000 de lire sterline pentru a-şi păstra intacte veniturile obţinute, cuprinse la rândul lor între 557.000 de lire sterline şi 1,1 milioane de lire sterline.

Daily Mail spune că Gary Barlow, în vârstă de 43 de ani, ar fi scutit de la impozitare venituri de 4,46 milioane de lire sterline, iar doi dintre colegii lui din grupul Take That, Mark Owen, în vârstă de 42 de ani, şi Howard Donald, în vârstă de 46 de ani, ar fi scutit la rândul lor de la impozitare sume de 1,4 milioane de lire sterline, respectiv 2,1 milioane de lire sterline.

Fondul "Liberty" a funcţionat în mod legal în perioada existenţei sale, iar unii dintre investitorii lui au ales să nu beneficieze de pe urma scutirilor fiscale oferite de fond sau, dacă au făcut-o, au achitat ulterior diferenţele fiscale pe care le datorau statului britanic.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 -1
milly
10 Jul 19:41
Incerc sa-mi dau seama daca cei care redacteaza aceste "articole" sunt jurnalisti de profesie sau doar niste traducatori extrem de prosti, care nu stiu minima diferenta dintre "avoidance" si "evasion". "Tax avoidance" nu e acelasi lucru cu evaziunea fiscala. Daca ar fi fost vinovati de evaziune fiscala, atunci ar fi folosit "trucuri" sa "ascunda" bani de fisc. "Tax avoidance" este o tehnica perfect legala de a minimaliza taxa pe care trebuie s-o platesti. Evaziunea - ilegala; reducerea taxei - legala. Cititi macar ce scrieti: schema in care au investit este LEGALA si nu implica decat niste investitii in industria muzicala; afacerea nu a scos profit si din cauza asta nu a mai fost platita o parte din taxa. Fiscului britanic i-a trebuit 10 ani sa decida daca ii place sau nu afacerea respectiva si asta numai pentru ca se apropie alegerile si incearca sa gaseasca niste nume mari pe care sa le faca apoi tapi ispasitori. Daca cititi comentariile de pe Daily Fail, cei mai multi oameni nu se lasa prostiti si sunt impotriva hartuirii artistilor care si-au castigat banii prin munca lor si care sunt storsi de bani de statul britanic prin impozitul de aproape 50% pe profit. Artistii respectivi au contabili care ii sfatuiesc si care se ocupa de afacerile lor. Liberty era perfect legala acum 10 ani. Nu e vina nimanui ca nu e cititor in viitor sa vada ca statul britanic o sa dea legi retroactive - ceva de neconceput la noi si-n orice tara cu o legislatie normala- si ca o sa faca tot posibilul sa gaseasca nod in papura - s-a chinuit grozav timp de 10 ani, in loc sa-i urmareasca pe cei cu adevarat vinovati de EVAZIUNE fiscala sau pe alti infractori.
Ceea ce ati publicat voi e o minciuna, o calomnie si o atingere a imaginii acelor persoane. Le-ati pus eticheta de infractori, fara macar sa intelegeti despre ce e vorba si fara a sti elementara diferenta dintre "avoidance" si " evasion". In cazul in care ati stiut si ati ales sa publicati o minciuna in mod deliberat
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?