Sahara a fost cândva sub ape! Transformarea prin care ar putea trece acum Pământul

 

Cercetătorii au descoperit că inițial deșertul Sahara nu arată absolut deloc ca cel pe care-l cunoști tu azi, mai exact, Sahara s-a aflat sub apă. Această descoperire îi ajută pe cercetători să afle cum ar putea afecta încălzirea globală planeta pe care locuim.

Potrivit oamenilor de știință una dintre cele mai mari creaturi acvatice a existat fix în locul în care este astăzi situat deșertul Sahara. Mai mult, aceștia mai spun apa avea o adâncime de 50 de metri și acoperea o zonă de 3000 de kilometri pătrați, a ceea ce azi este cea mai mare zonă deșertică de pe Terra. Cum au aflat cercetătorii acest lucru?

Ei bine, sedimentul marin a lăsat în urmă un număr semnificativ de fosile, ceea ce le-a permis cercetătorilor să ajungă la această concluzie. De asemenea, oamenii de știință sunt de părere că animalele acvatice sufereau de gigantism în perioada cretacică-paleogenetică.

„În urmă cu 50-100 de milioane de ani în urmă, această zonă aridă arăta mai mult ca Puerto Rico din prezent. Aici trăiau somni de 1,6 metri sau șerpi de apă de 12,3 metri, dar și pești pycnodonts de 1,2 metri (un tip de pește osos)", a declarat Maureen O'Leary, paleontologul care a condus studiul.

Probabil îți vine greu să crezi toate acestea, deoarece în prezent în Sahara apa este cea mai mare problemă, dar asta nu înseamnă că că nu există viața umană acolo, după cum au putut observa echipele de cercetători aflate în expediție în 1999, 2003 și 2009.

„Câteodtă când lucram în ceea ce părea o zonă deșertică complet pustie cineva trecea pe lângă noi pe un moped. Este un mediu înconjurător foarte viu.Oamenii de aici știau că aici a fost odată o apă și ne arătau cochiliile găsite", a spus Maureen O'Leary.

Iar faptul că Sahara a fost cândva sub apă, demonstrează că există un precedent pentru schimbările climatice și creșterea nivelului mării, ce ar trebui să le dea de gândit celor care neagă existența încălzirii globale.

„Sperăm că prin înțelegerea acestor exemple istorice, oamenii vor înțelege că planeta s-a schimbat. Au fost multe schimbări în istoria Pământului. După aceste exemple palpabile sper ca oamenii să vadă lucrurile în mod diferit", a mai spus O'Leary.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?