România s-a alăturat G5! Va face schimb de informații cu state UE despre firmele din dosarele Panama

 

România s-a alăturat iniţiativei G5 - Franţa, Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie - privind schimbul de informaţii despre acţionariatul companiilor, trusturilor sau al altor entităţi relevante pentru administraţiile fiscale şi alte instituţii implicate în dosarele Panama, a anunţat luni Ministerul Finanţelor Publice.

"Am fost primul stat care s-a alăturat iniţiativei G5, aceasta reprezentând un instrument util în creşterea transparenţei şi combaterii evaziunii fiscale. Am considerat că este necesară coordonarea acţiunilor tuturor administraţiilor fiscale ale statelor membre pentru analizarea şi valorificarea datelor legate de tranzacţiile derulate de persoane fizice şi juridice din Uniunea Europeană cu jurisdicţiile off-shore. Mecanismul de schimb automat de informaţii deja existent la nivel european poate fi utilizat pentru toate datele care pot proveni din analiza dosarului Panama", a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanţelor Publice, potrivit Mediafax.

Tema a fost discutată vineri, la Amsterdam, în cadrul reuniunii ECOFIN la care au participat Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu şi secretarul de stat pe probleme de fiscalitate, Gabriel Biriş.

Totodată, în contextul discuţiilor asupra Pactului de Stabilitate şi Creştere, România a subliniat că procesul de simplificare a regulilor trebuie să furnizeze echilibrul între stabilitate, predictibilitate şi flexibilitate şi să ia în considerare nevoile statelor membre pentru angajare şi creştere economică.

"Susţinem iniţiativa unor state membre de armonizare a perioadei prognozelor Comisiei cu cele ale statelor membre, respectiv de la 2 ani la 4 ani", a mai spus Anca Dragu. Iniţiativa va fi analizată de Comisie la nivel tehnic în perioada următoare.

În cadrul întâlnirii ECOFIN, toate statele membre s-au alăturat declaraţiei celor cinci ţări. Pe agenda reuniunii s-au mai aflat teme legate de Bugetul Uniunii Europene, consolidarea Uniunii Bancare, Sustenabilitatea Economică şi Frauda în domeniul TVA.

Următoarea întâlnire ECOFIN va fi pe 25 mai, la Bruxelles.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?