Proiect BOMBĂ depus în Parlament: UDMR cere autonomie specială

 

UDMR a depus luni, în Parlament, un proiect de lege prin care cere ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, a transmis Uniunea printr-un comunicat de presă. Printre prevederile iniţiativei legislative, se numără şi posibilitatea înfiinţării unor regiuni de dezvoltare separate care pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială.

 

 

Attila Korodi, deputat UDMR, a afirmat, la Realitatea TV, nu e vorba ”dacă noi dorim autonomie specială pentru anumite județe”. Acesta a mai precizat că declarația de la Alba Iulia face anumite precizări în acest sens. ”Este normal să apelăm la Actul din 1918”, a spus Attila Korodi.

Întrebat dacă UDMR dorește autonomie teritorială, deputatul UDMR spune că proiectul vorbște despre anumite principii.

Covasna, Harghita și Mureș pot să fie înglobeze o regiune de dezvoltare separată”, a spus deputatul UDMR.

Întrebat care sunt problemele pentru care era nevoie de acest proiect, acesta a spus că există probleme legate de dezvoltarea economică, de infrastructura școalară și de infrastructura.

Attila Korodi a mai spus că UDMR dorește ”să se permită auto-gospodăria”. ”Avem nevoie de decizii locale”, a completat acesta. 

Deputatul UDMR a mai spus că nu s-a negociat cu PSD. 

Potrivit unui comunicat transmis luni, în an Centenar, UDMR propune ridicarea la rang de lege a subpunctului 1 din punctul III al Rezoluţiei Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, astfel că a depus în Parlament un proiect de act normativ prin care cer ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Subpunctul 1 al punctului III din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

În acest context, UDMR solicită adoptarea în procedură de urgenţă a prevederii legislative care să asigure minorităţilor naţionale „reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european, reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale, iar la nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, UDMR solicită ca modul de administrare autonomă a vieţii culturale, a învăţământului şi a culturii minorităţilor naţionale istorice să se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România.

UDMR îşi doreşte posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă.

„UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română”, se arată în documentul citat.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Nu ne mira nimic
04 Dec 07:14
Daca regele mihai a recunoscut ca Transilvania e a ungariei pai sa fie a lor.Romania face ce a spus regele mihai.Tineti fetele regelui in Romania pana creste mare nicolae.Romani sustineti financiar fetele regelui si pe nicolae pt ca niciunul nu mai vrea sa munceasca.E asa de binder in Romania cand imparti mosteniri nemuncite.si nu uitati,romani,regele mihai a declarat ca Trandilvania e a ungariei. Doar regina maria,simbolul mortii in Romania pt cati romani a trimis la moarte desi stia ca nu sunt bine echipati si nici ofiterii armatei buni strategi ai razboiului,ei frecventand damele,asadar,doar regina maria a vrut Transilvania ca nu-i mai ajungeau mosiile din regat. sau poate amantilor ei...
Răspunde
0 0
anonim
03 Dec 23:02
Sa vina repede sa-i dea replica ce i se cuvine deputatul PSD Iordache Florin, specialist in limbaj obscen si aratat degetele mijlocii !
Răspunde
0 0
Paul Vasile
03 Dec 21:41
Mai destept mai esti .Frati mai ai ? Nu-ti convine in aceasta tara ,esti liber sa te muti unde tu doresti in Europa ,chiar si-n Ungaria .
Răspunde
0 0
ioan
03 Dec 21:18
Nu trebuie sa ne suparam pe populatia maghiara, ci pe politicienii lor care se pare ca traiesc pe alta lume!!! Ce industrii sau ce activitati mari generatoare de bani pentru buget au in aceste zone pe care politicienii mahiari vor sa le desparta de Romania ??? Au vre-o Silicon Valley, au vre-un Las Vegas si nu stim noi ?? Cat se da la bugetul national din ce colecteaza in acele zone si cat primesc inapoi de la bugetul Romaniei?? Si uite asa se va infiinta si in Romania partide de extrema dreapta ( fara sa-si puna in titulatura extrema ) si unde ne intaorcem ??la Legionari ??? Oameni sariti de pe fix sunt si la populatia romaneasca, si sa-i lasam pe toti infierbantatii sa-si faca mendrele ??? Cati parlamentari ai minoritatii romane din Ungaria sunt in parlamentul de la Budapesta ??? Dar de celelalte minoritati ??? Sunt in parlamentul Ungariei grupul minoritatilor , alesi nu dupa norma care se aplica pentru populatia romaneasca ??? Daca s-a ajuns aici este vina exclusiva a poporului roman care a votat in majoirate cu stanga , iar astia inca le mai flutura in cap internationala comunista !!! Nu sunt sovin catusi de putin, petrecandu-mi un timp indelugat in vara asta in Harghita intr-o comuna cu 98%de etnie maghiara. Am participat cu gazda mea , ungur, la sarbatoarea comunei si acolo am vorbit cu toti prietenii gazdei mele , toti de etnie maghiara, care cum aflau ca sunt roman si nu vorbesc magiara vorbeau numai romaneste sa inteleg si eu si vorbeau foarte bine romaneste, fiind oameni obisnuiti , tarani meseriasi. (eu sunt bucurestean si nu vorbesc regionalisme, deci stiu ce spun de romana lor, era cu acelasi accent ca romanii din Transilvania , adica ca rudele mele de acolo . Deci zevzeci sunt niste politicieni cu gargauni in cap !!!
Răspunde
0 0
costy
03 Dec 21:55
4 Cred ca sti ! Cand RO a fost condusa de comunisti nimeni din Ungaria nu a miscat un deget !
Acum tara e condusa de corupti si hoti pe care nui intereseaza problemele tari fiecare face ce vrea !
0 0
Groza
03 Dec 21:15
Se poate ,dar aceasta depinde pe procesul lui DADDY.Daca arte nevoie de voturile UDMR-ului ,poate sa cedezecele trei regiuni.
Răspunde
0 0
cllau
03 Dec 21:14
Se arata tupeul sovin ACUM,ACUM , si psd e la limita acum profita ciuma maghiara , bravo lor . Sarpele cand vede victima ca se uita aiurea il inteapa imediat !
Răspunde
0 0
Dumitrescu Sorin
03 Dec 20:55
Cind romanii din Ungaria li se vor da aceste drepturi in statul Ungar, atunci sa ceara si ungurii aceste drepturi, ca si asa li s-au dat prea multe.
Răspunde
0 0
Nicolas
03 Dec 20:24
holgosh....aveti mai multe drepturi decit orice alte minoritati nationale din orice tara Europeana.
Daca nu va convine atunci luati talpasita catre Buda...sau catre Asia de unde ati venit....
Răspunde
0 0
UN OM
03 Dec 21:27
7 Inainte sa spui "holgosh" si sa-i alungi afara din TARA, gandestete putin, daca nu esti planta si la ce vreau sa-ti spun.
1 Ca CETATEAN ROMAN si eu as fii de acord sa sa faca REGIUNI care sa-si autoadministreze BOGATIILE si LIPURILE lor
2 Nu mi se pare corect ca in BANAT,TRANSILVANIA oamenii sa lucreze si sa trimita MILIARDE de lei la centru la CORUPTII DAMBOVITENI si sa astepte mila CORUPTILOR sa primeasca la SFANTUL ASTEAPTA niste maruntis,iar ZONELE SARACE unde majoritatea TRAIESC DIN BANII PUBLICI(somaj,ajutor social,alocatie de sprijin) sa traiasca pe spatele POPORULUI ROMAN
3 Orce firma mai serioasa care are profit a FOST si va FII testata daca se poate muta BIROCRATIA si CONDUCEREA la centru la BUCURESTI ca deh MAFIOTI si CIUBUCARI mai buni IN TARA NOASTRA NU GASETI decat la BUCURESTI.
4 Daca tara era autoguvernata de REGIUNI cum sunt LANDURILE din GERMANIA fiecare REGIUNE ar fii produs cate ceva ca sa nu moara de foame si sa PROSPERE zic
si discutia ar putea fii continuata muuult si bine.
Ex. Un SPITAL,un CAMIN DE BATRANI.,o SCOALA,o pasarela importanta, sta sa se prabuseasca intro localitate, localitatea nu are bani ,primarul face cerere la centru alocat-imi niste bani centru raspunde NU SUNT FONDURI momentan ce poate sa faca primarul acelei localitati?
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?