Până și specialiștii s-au apucat să explice de ce băuturile tari sunt mai bune cu gheață

 

Obișnuiești să bei whisky-ul cu gheață? Ei bine, nu ești singurul care face asta. Iar specialiștii au ajuns la concluzia că această băutură alcoolică este mult mai bună cu puțină apă. Care este explicația?

Probabil te gândești că două cuburi de gheață puse în paharul cu whisky nu vor face decât să răcească băutura, însă cercetătorii au descoperit un alt beneficiu pe care îl poate avea gheața în această combinație. În plus, această descoperire ar putea contribui la îmbunătățirea eficacității medicamentelor care includ alcool în ingredientele lor, precum siropurile de tuse.

De ce ar trebui să adaugi apă în whisky înainte să-l bei?

Whisky-ul este un alcool distilat cu boabe fermentate, de obicei, orz sau secară. Înainte de îmbutelierea whisky-ului, se adaugă apă pentru a se dilua până la 40% alcool în volume, în convingerea că acest lucru schimbă semnificativ aroma.

De asemenea, cunoscătorii adaugă câteva picături de apă înainte de a-l consuma pentru a spori gustul, dar motivul pentru care se obține acest efect nu a fost clar până acum.

În acest sens, Björn Karlsson, chimist computațional la Universitatea Linnaeus din Suedia, și colegul său Ran Friedman, au realizat un experiment în cadrul căruia au efectuat simulări pe calculator cu apă și alcool, care ne va ajuta să deslușim misterul whisky-ului cu apă.
Simulările au inclus compuși organici asociați cu aroma de whisky. Multe din aceste molecule sunt așa-numitele molecule amfipatice, care au regiuni de respingere a apei, cât și zone care o atrag. Pe tot parcursul experimentului, cercetătorii s-au concentrat, în special, asupra unui compus amfipatic mic, cunoscut sub numele de guaiacol.

Această moleculă este legată de gustul care se dezvoltă atunci când orzul este fumat pe focurile de turbă și este mult mai des întâlnit în whisky-urile scoțiene decât în cele americane sau irlandeze. Astfel, atunci când moleculele computerizate au fost diluate în băutura cu 45% alcool, guaiacolul a fost prezent la suprafața whisky-ului, mai mult decât în restul lichidului. Așadar, acestă moleculă este rensponsabilă pentru gustul mai bun dar și pentru parfumul băuturii.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?