OMS: Vaccin împotriva gripei aviare, disponibil în trei luni după izbucnirea pandemiei

 
Industria farmaceutică va fi capabilă să furnizeze un vaccin împotriva formei umane a gripei aviare la trei luni după identificarea tulpinii virale, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Progresele înregistrate în ultimele 15 luni pentru crearea unui vaccin sunt "fără îndoială, fără precedent", consideră Ian Gust care a prezidat o reuniune de două zile la Geneva. Aproximativ 100 de experţi au fost prezenţi la eveniment.


În cel mai bun caz, firmele producătoare vor putea furniza vaccinul în trei luni, în cazul apariţiei unei pandemii, a asigurat el. Acest lucru ar fi posbil, însă, "în condiţiile în care totul ar decurge perfect şi (...) numeroase obstacole stau în cale", a adăugat expertul. Crearea vaccinului ar putea fi întârziată dacă prima apariţie a virusului mutant ar fi într-un loc izolat, a exemplificat el.

Ian Gust, profesor de microbiologie la universitatea australiană Melbourne, a anunţat că mai multe companii farmaceutice au depus deja cereri de licenţă la autorităţile competente din SUA, UE şi Australia.print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?