OMS a actualizat lista cu țările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva virusului polio

 
Criză de vaccinuri, în toată ţara. Zeci de mii de copii, în pericol
Criză de vaccinuri, în toată ţara. Zeci de mii de copii, în pericol

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat, în urma situației internaționale cu privire la circulația virusului polio, lista cu țările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio.

Astfel, potrivit Ministerul Afacerilor Externe, țările aflate pe listă sunt Afganistan, Pakistan, Nigeria, Ucraina, Guineea, Madagascar și Laos.

Pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.

În acest sens, OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internațională.

Rămâne obligatorie, în continuare, vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan şi Pakistan.

Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele care să ateste vaccinarea antipolio.

În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/ebola-k2, http://www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita, http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, precum şi www.mae.ro.

De asemenea, MAE reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?