Norii ne pot spune vremea... probabilă. Cum pot face asta?

Norii ne pot spune vremea... probabilă. Cum pot face asta?
Norii ne pot spune vremea... probabilă. Cum pot face asta?
Norii ne pot spune vremea... probabilă. Cum pot face asta? Norii ne pot spune vremea... probabilă. Cum pot face asta?

Prognoza meteo modernă se bazează pe simulatoare complexe care utilizează toate ecuațiile fizicii care descriu atmosfera, inclusiv mișcarea aerului, căldura soarelui și formarea de nori și ploaie.Însă, dacă suntem atenţi la anumite lucruri, nu avem nevoie de un supercomputer pentru a anticipa modul în care vremea se poate schimba în următoarele câteva ore - acest lucru a fost cunoscut în întreaga cultură de milenii.

Dacă țineți ochii pe cer și știți puțin despre cum se formează norii, puteți anticipa dacă ploaia este pe drum.

Iată șase tipuri de nori care vă pot ajuta să înțelegeți vremea:

1. Cumulus

Acest tip de nori se formează nori atunci când aerul se răcește până la punctul de rouă, temperatură la care aerul nu mai poate să-și țină toţi vaporii de apă. La această temperatură, vaporii de apă se condensează pentru a forma picături de apă, pe care le observăm ca un nor. 

Dacă te uiți la un cer plin cu acest tip de nori, poți observa că au baze plate, care se află la același nivel. Când pe cer sunt nori de tip cumulus, în cele mai multe dintre cazuri nu va ploua. 

2. Cumulonimbus

În timp ce micul nor de tipul Cumulus nu aduce ploaie, în schimb dacă observați că un Cumulus crește și se extinde mai în sus în atmosferă, este un semn că ploaia intensă este pe drum. Acest lucru este obișnuit vara, cu un cumulus dimineața care se dezvoltă în nori de tip cumulonimbus (de furtună) după-amiaza.

3. Cirrus

Norii de tip Cirrus se formează în atmosfera foarte înaltă. Aceştia arată înfricoșător, fiind compuşi, în întregime, din cristale de gheață care cad prin atmosferă. Dacă norii de tip Cirrus sunt transportaţi pe orizontală de vânturile care se mișcă la viteze diferite, aceştia au o forma caracteristică.

Dacă observați că Cirrus începe să acopere mai mult cerul și devine mai gros, acesta este un bun indiciu că se apropie o masă de aer cald. Într-un front cald se întâlnesc o masă de aer cald și rece, iar aerul cald mai ușor este forțat să se ridice peste masa aerului rece, ceea ce duce la formarea acestui tip de nori.

 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?