Motivul care a făcut ca acţiunile OMV Petrom să cadă pe bursă. TOCMAI S-A ÎNTÂMPLAT

 
Activităţile suport, pe o nouă firmă
Activităţile suport, pe o nouă firmă
FOTO: Grup RC

Acţiunile OMV Petrom au coborât cu peste 3% în prima parte a şedinţei bursiere de la BVB, influenţate de informaţii privind intenţia FP de a vinde un pachet important de titluri ale companiei petroliere.

De asemenea, titlurile celor cinci SIF-uri au înregistrat corecţii de până la 3%, iar bursa a scăzut cu 1,46% în prima parte a şedinţei, potrivit Mediafax.

Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 3,43%, la 0,4419 lei, pe al doilea rulaj din piaţă, de 2,3 milioane lei.

Corecţia vine după ce Ziarul Financiar a scris, citând surse din piaţă, că Fondul Proprietatea a selectat Goldman Sachs şi Wood să pregătească vânzarea unei participaţii consistente din acţiunile OMV Petrom. Pachetul în discuţie ar fi de minimum 5%, iar valoarea tranzacţiei ar porni de la 278 milioane euro şi ar putea ajunge la 1 miliard de euro dacă Fondul decide să-şi vândă întreaga participaţie de 19%.

Scăderea acţiunilor OMV Petrom este explicabilă prin faptul că pentru a vinde un pachet atât de mare Fondul Proprietatea ar putea solicita un preţ mai mic decât cel de la bursă, la fel cum a făcut anul trecut când a mai vândut acţiuni OMV Petrom şi Transgaz.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,81%. Titlurile SIF-urilor au înregistrat scăderi cuprinse între 1,15% şi 3%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,59%.

Corecţiile înregistrate de titlurile SIF-urilor au venit pe rulaje cuprinse între 206.000 de lei şi 845.000 de lei, în timp ce operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea au cumulat 6,8 milioane lei.

Brokerii spun că scăderea acţiunilor Fondului Proprietatea este determinată în principal de reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă. Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, iar producătorul de energie ar urma să fie listat la bursă în luna iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni. Apropierea momentului listării Hidroelectrica a fost unul dintre motivele creşterii acţiunilor Fondului Proprietatea în ultimele luni.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Geo
26 Feb 15:22
un pic off-topic, dar mi s-a intamplat la Petrom: de ce dividendele neridicate se prescriu? Eu consider ca ar trebui sa fie chiar purtatoare de dobanda, firma se foloseste de ele, iar apoi si le si insususte? Culmea e ca mi s-a intamplat chiar la Petrom, cu niste sume ridicole, dar inmultit cu zeci de mii de actionari...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?