Klaus Iohannis, la Ambasada SUA: încă un ATAC DEVASTATOR la adresa Puterii

 
Klaus Iohannis, la Ambasada SUA: încă un ATAC DEVASTATOR la adresa Puterii / Foto: Inquam Photos / George Calin
Klaus Iohannis, la Ambasada SUA: încă un ATAC DEVASTATOR la adresa Puterii / Foto: Inquam Photos / George Calin

Prezent, vineri seara, la recepţia organizată la Ambasada SUA, preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac extrem de dur la adresa Puterii. "Guvernul să respecte statul de drept!", a spus Iohannis.Klaus Iohannis critică dur Guvernul, de la Ambasada Americană. "Să respectăm statul de drept și să lăsăm justiția în pace", a cerut președintele, de pe scena recepției de Ziua Statelor Unite.

Deşi au fost chemaţi, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă au refuzat invitaţia. Asta după ce diplomaţii americani au tras un semnal de alarmă faţă de modificările aduse codurilor penale.

"Doamnelor şi domnilor, ne alăturăm aniversării prietenilor şi partenerilor noştri americani, în anul Centenarului României moderne. Istoria României, cea de dinainte de 1989, dar şi prin evenimente mai recente, ne reaminteşte, însă, constant că democraţia nu trebuie luată drept un dat garantat. Poate că aceasta este cea mai mare lecţie pe care trebuie să ne-o însuşim la acest bilanţ de 100 de ani de devenire modernă. Democraţia trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi cu toată determinarea, în România, în Europa şi în toate colţurile lumii", a declarat Klaus Iohannis.

"Timpurile dificile cu care ne confruntăm acum au, însă, şi capacitatea de a ne atrage atenţia asupra necesităţii de a păstra unitatea şi solidaritatea între ambele maluri ale Atanticului. Relaţia trans-atlantică nu este importantă doar pentru securitatea şi prosperitatea comune ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite, dar şi pentru setul esenţial de valori democratice ale comunităţii occidentale din care facem parte. Pentru că, dacă valorile care stau la baza societăţilor noastre occidentale se erodează, atunci însăşi substanţa relaţiei trans-atlantice este ameninţată", a subliniat şeful statului.

"După cum prea bine ştiţi, sunt un susţinător ferm al ideii că, pentru România, întărirea parteneriatului trans-atlantic rămâne de importanţă vitală, ţara noastră fiind un stat dedicat în egală măsură atât proiectului european, cât şi parteneriatului strategic cu Statele Unite. Sunt convins că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita peste 6 luni va reprezenta o oportunitate deosebită şi pentru promovarea şi consolidarea parteneriatului trans-atlantic pentru care cu toţii trebuie să acţionăm consecvent şi hotărât", a mai spus Iohannis.

Acesta a lansat un atac extrem de dur la adresa Puterii, subliniind nevoia de stabilitate şi predictibilitate, a unui sistem de justiţie "puternic şi independent", cât şi a unei guvernări transparente şi responsabile, "care chiar respectă statul de drept".

"De Ziua Independenţei Statelor Unite, doresc să asigur partenerul nostru strategic că sunt ferm angajat în a acţiona astfel încât ţara noastră să rămână acelaşi actor implicat, responsabil şi stabil, care-şi respectă angajamentele asumate la nivel bilaterial şi multilateral şi care-şi consolidează capacitatea de a fi un furnizor de securitate şi de a proiecta valorile noastre comune în regiune. Reiterez determinarea României pentru dezvoltarea şi extinderea parteneriatului nostru strategic pe toate dimensiunile sale, aşa cum am convenit cu domnul preşedinte Trump la excelenta întâlnire de acum un an. Cooperarea dintre România şi Statele Unite în plan politic, militar şi de securitate a ajuns la un nivel excepţional. Încurajez, totodată, identificarea de soluţii creative şi eficiente pentru a consolida în continuare şi dimensiunea economică, inclusiv prin investiţii şi proiecte de afaceri comune, domenii strategice de interes reciproc cum este, de exemplu, cel energetic. Însă, pentru ca acest obiectiv, alături de altele, să fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiţie puternic şi independent, o guvernare transparentă şi responsabilă, care chiar respectă statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opţiune, ci singura alegere pe care putem s-o facem pentru o Românie sănătoasă şi puternică, partener strategic al SUA şi stat membru al Uniunii Europene şi al NATO. Mulţumesc Statelor Unite pentru sprijinul constant acordat României în acest scop. Veţi găsi mereu în România un aliat, un partener şi un prieten pe care vă puteţi baza", a încheiat Iohannis.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Tudor
30 Jun 08:36
Mi a fost de mare folos
Răspunde
0 0
Enache
29 Jun 21:58
Președintele României este cel mai votat politician este autorizat sa reprezinte națiunea char si pe cei care au votat un infractor .
Răspunde
0 0
Petru Mazilu
29 Jun 21:04
Vanzator de tara, adeptul pupincurismului. Daca a este o majoritate parlamentara, aleasa democratic a incercat sa colaboreze cu puterea guvernamentala? Pt binele tarii si a oamenilor. Inca de la inceput nu a fost de acord cu PSD-ul, dar asta au vrut votantii. Cum respecta acest tradator majoritatea? Pentru mine este un neica nimeni. mi-e rusine de un asemenea specimen, nu ma reprezinta si nici nu ma multumeste. Decat cu el mai bine cu un posibil puscarias dar care are sange de roman,
Răspunde
0 0
Ion Vasiliu
29 Jun 23:28
3 Dle Mazilu.Cred cu tarie ca dl presedinte Klaus Iohannis este un adevarat patriot in comparatie cu multi din actuala Putere.Din pacate cred ca romanii nu sunt capabili sa-si alega cei mai de seama,cinstiti si corecti reprezentanti pentru a-i trimite in Parlament si in Camera Deputatilor.Eu sunt mandru ca sunt roman si ca tara mea Romania,este condusa de dl Klaus Iohhanis.Pentru mine nu conteaza etnia,ci omul si faptele sale.Daca nu s-ar fi opus dumealui si cetatenii,PSD-ul dv si aliatii lor ar fi dus tara cu oistea in gard.
0 0
Gostia
29 Jun 23:36
3 Bai nene, cand compari un condamnat penal cu presedintele nu uita ca penalul si sleahta lui au prinit cam 3 mil de voturi iar presedintele cam 6 mil de voturi.
0 0
Hash
30 Jun 03:45
6 @Petru Mazilu:
"a incercat sa colaboreze cu puterea guvernamentala?"
Dumbo, le-a învestit 3 prim-miniștri într-un an jumate care l-au carotat permanent (tăieri de atribuții, călcături pe picior în chestiuni de politică externă) și tu te-ntrebi dacă a încercat??
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?