Isărescu dă cărțile pe față: "Suntem acuzați că am dat cu capul ca berbecul în creșterea economică"

Mugur Isărescu: Suntem puși la zid, chiar dacă unii ne spun avem votul popular de partea noastră
Mugur Isărescu: Suntem puși la zid, chiar dacă unii ne spun avem votul popular de partea noastră
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat cărțile pe față legat de relația mai mult sau mai puțin tensionată dintre acțiunile Băncii Centrale și presiunile venite din zona politică. Guvernarea PSD-ALDE a reproșat direct sau indirect Băncii Centrale că a luat măsuri la începutul anului care au stopat creșterea economică.Un alt subiect în privința căruia au venit critici dinspre puterea politică la adresa BNR s-a referit la creșterea galopantă a prețurilor.

Liviu Dragnea, șeful PSD, a trimis o scrisoare către BNR în luna februarie în care cerea explicații cu privire la nivelul foarte ridicat al inflației.

Acum, guvernatorul Mugur Isărescu explică că, indiferent de faptul presiunile venite din zona politică care invocă votul popular, oficialii BNR se află puși cu spatele la zid din cauza legităților economice:

"Suntem acuzați că am dat cu capul ca berbecul în creșterea economică. Cred că, în contextul dat, am reacționat proporțional cu riscurile și credem că aceste decizii vor da roade. Nu împărtășesc viziunea conform căreia cursul valutar va ajunge la un nivel pe care nu pot să-l pronunț și inflația la fel", a declarat Mugur Isărescu în comisia economică de la Senat.

Întrebat dacă au existat presiuni din partea PSD cu privire la politicile macro-economice, Mugur Isărescu a oferit un răspuns nuanțat.

"Nu avem cum (să fim sub presiunea PSD -n.r). Noi acționăm conform legii, suntem oameni responsabili. Nu ne abatem de la standardele europene. Este adevărat că avem discuții, nu neapărat contradictorii, dar de pe poziții deosebite, însă nu acceptăm presiunile. Acționăm conform legităților economice, acestea ne pun cu spatele la zid. Cineva ne poate spune: Avem votul popular, dar noi răspundem: Atât poate economia", a explicat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu arată cu degetul spre guvernele PSD pentru creșterea galopantă a prețurilor

Dragnea a anunțat în luna februarie că va trimite Băncii Naționale a României o scrisoare pentru a primi explicații cu privire la nivelul foarte ridicat al inflației.

"E bine să întrebaţi şi Banca Naţională. Eu o să trimit o scrisoare domnului guvernator şi aştept nişte răspunsuri. Aş vrea să văd şi care a fost implicarea BNR în asta pentru că e o chestie foarte serioasă. Trebuie nişte răspunsuri", a spus atunci Dragnea.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?