Instrumentul pe care NASA îl va folosi ca să monitorizeze cele mai dificile zone ale planetei

 

Cercetătorii de la NASA au construit cel mai avansat instrument laser pentru a măsura gheața din zonele polare ale planetei. Astfel, aceștia vor reuși să obțină un portret mai detaliat a zonei respective, în baza căruia să efectueze măsurători mai precise.

Satelitul, ICESat-2 (Cloud and land Elevation Satellite), va fi dotat cu cel mai avansat sistem de laser topografic (ATLAS), pentru a putea suprinde cu mai multă exactitate, schimbările care au loc la nivelul gheții din Antarctica și Groelanda. Savanții NASA spun că satelitul va face 60.000 de măsurători pe secundă.

„Instrumentul este proiectat să emită impulsuri de laser la sol și apoi să colecteze fotonii într-un telescop, atunci când se întorc. Sistemul va urmări de cât timp au nevoie fotonii pentru a călători. Aceste date sunt transformate apoi în distanță, iar aceasta în înălțime", au declarat cercetătorii de la NASA.

Cel mai avansat laser construit de NASA va monitoriza polii planetei

De asemnea, oamenii de știință de la NASA mai susțin că satelitul ar putea produce un portret mai detaliat al tuturor culmilor de Pământ, nu doar al polilor. Mai exact, ar putea măsura înălțimile oceanelor, pădurilor și chiar a norilor. În plus, măsurătorile anuale vor fi extrem de precise, de ordinul centimetrilor.

Project managerul proiectului, Doug McLennan, spune că era nevoie de un nou instrument care să îi ajute pe cercetători să efectueze măsurători cu mai multă precizie.

„A fost necesar să construim un instrument care nu doar să colecteze date precise, ci să adune mult mai multe măsurători decât predecesorul său", a mai precizat Doug McLennan.

Satelitul ICESat-2 este o actualizare a originalului ICESat și oferă o viziune mult mai detaliată. Astfel, măsurătorile efectuate cu ajutorul acestuia vor reduce incertitudinile în ceea ce privește viitoarele prognoze legate de nivelurile mării și că le va fi mai ușor să asocieze schimbările cu factorii climatici responsabili.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?