România, în febra construcțiilor. Nou RECORD de locuințe finalizate în 2016

 
Construcții de locuințe
Construcții de locuințe

2016 va fi cel mai bun an pentru piața rezidențială locală, în pofida dificultăților înregistrate în sectorul finanțărilor după aprobarea legii dării în plată și epuizările succesive ale plafoanelor disponibile pentru Prima Casă. Anul se va încheia cu un număr record de locuințe finalizate și de tranzacții încheiate, potrivit unui studiu recent.

Aproximativ 30.000 de locuințe urmează a fi finalizate până la finalul acestui an în proiecte rezidențiale din România, cele mai mari piețe rezidențiale după București fiind Cluj – Napoca, Constanța, Sibiu și Brașov, potrivit datelor centralizate de firma Coldwell Banker.

Numărul livrărilor de locuințe în București și împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, în creștere cu 20% față de anul anterior.

Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând și o majorare semnificativă numărului de proiecte care țintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.

Astfel, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale din București au finalizat și lansat tot mai multe proiecte în zone semicentrale sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri, ceea ce a făcut ca în zonele Aviației – Barbu Văcărescu și Grozăvești – Politehnică dar și Tineretului să fie finalizate în acest an aproximativ 1.500 de unități.

"Adoptarea legii dării în plată și epuizare primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă dar și după ce majoritatea instituțiilor finanțatoare au revenit la avansuri de 15% - 20% pentru un credit ipotecar", se arată în studiul Coldwell Banker.

Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacții încheiate la nivel national în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.

Cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țară au fost în 2016 Cluj – Napoca, Constanța și Sibiu, cu peste 2.000 de unități estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Brașov, Iași și Timișoara.

Cele mai mari grade de absorbție a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj – Napoca și Brașov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achizițiilor realizate prin finanțare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum București.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?