România amenințată cu "opțiunea nucleară"

 

Angela Cristea a declarat că Uniunea Europeană are mai multe instrumente prin care poate contracara controversatele decizii ale Guvernului Dăncilă. Șefa reprezentanței CE la București a amintit, printre altele, și celebrul Articol 7.

Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, a declarat vineri, într-un interviu acordat RFI, că Bruxelles-ul are o serie de instrumente de intervenție pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România, printre care procedura de infringement și „opțiunea nucleară”, și anume declanșarea articolului 7 din Tratatul UE.

„Vom folosi cu mare atenție instrumentele pe care le avem la dispoziție… există procedura de infringement, există opțiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a spus Cristea, cu referire la eventualele încălcări ale principiilor statului de drept de către autoritățile de la București.

„Încercăm să ne uităm mai mult la fapte și mai puțin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijorați”, a precizat ea. „Mă așteptam să apară aceste proteste ale magistraților, pentru că aceste ordonanțe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părțile implicate, iar magistrații simt că independența le este amenințată”.

Cu privire la nou înființata Secție specială de investigare a magistraților, Cristea spune că apariția acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, ridică mari semne de întrebare, iar „primele sale acțiuni nu sunt de natură să ne liniștească”.

Referitor la ultimele acuzații venite dinspre partidele puterii, potrivit cărora rapoartele MCV ar folosi date „măsluite”, Angela Cristea a subliniat că toate datele provin din surse publice, marea lor majoritate de la instituțiile statului român. „Restul e manipulare… Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns”, a adăugat ea.

Articolul 7 a fost utilizat până acum doar în cazul Poloniei și Ungaria. Acesta este prevăzut ca o ultimă măsură faţă de o ţară care comite o „încălcare gravă” a valorilor UE – printre care asupra statului de drept.

Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul  7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.

În comparaţie, procedurile de infringement pe care le poate lansa Comisia împotriva unor ţări care încalcă normele UE, mult mai obişnuite, nu pot duce în ultima instanţă decât la sancţiuni financiare împotriva unei ţări, conform Digi 24.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Unde stauul de drept e plesnit de OUG ?
23 Feb 06:17
Noi,care de la Râm ne tragem,avem juristi de marcă.Ei ne spun ca am semnat Tratatul de aderare asa cum e ,iar el,bubosul,defineste la art 2 ce este statul de drept.Daca dl Timmerman are alte idei,e bine,dar si eu cred ca DNA trebuia sa cerceteze judecatorii,ca numai un om pe planeta poate indeplini sarcinle stabilite depededincolo.Ca legea romana favorizeaza PSD,cum fratele meu dulce? De ce or transmite semnale de neîncredere in UE,că nea Costica s-a bucurat ca poate lucra la Madrid ,la străns fiare vechi,iar PNL s-a bucurat ca are sprijin in Comisia de la Veneția.De-aia decât zgândărat cu bătul la gard,mai bine in concret,de ce vrea dl ministru sa dea aviz de numirea procurorilor si judecătorii ?Dl Dănileț,supăratul ,nu ne spune ,poate reprezentanta UE ne lamuresta,ca de sloganuri e tara plină.Chiar si Realitaea Tv.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?