După Brexit,cadrele medicale străine din Marea Britanie vor să plece.Mărturia unei asistente românce

Dezastru în sistemul sanitar din Marea Britanie. Mărturiile unei asistente românce
Dezastru în sistemul sanitar din Marea Britanie. Mărturiile unei asistente românce

Sistemul de sănătate din Marea Britanie este în pragul colapsului. Din cauza Brexitului, tot mai multe cadre medicale străine plănuiesc să plece din Regat, speriate de incertitudinea zilei de mâine şi deranjate de faptul că șefii și-au schimbat atitudinea și au început să favorizeze localnicii. Sistemul sanitar din Marea Britanie, creat după al Doilea Război Mondial, oferă servicii gratuite tuturor rezidenţilor şi este bazat în mare parte pe personalul străin. 

În ultimii ani, lipsa fondurilor a dus la o nevoie tot mai mare de angajaţi, iar lucrurile au fost înrăutăţile de Brexit. Medicii şi asistentele din străinătate s-au simţit deranjaţi de faptul că au fost folosiţi ca monedă de schimb în negocierile cu Uniunea Europeană, dar şi de faptul că li s-a transmis că vor fi nevoiţi să solicite o viză. Din acest motiv, 18% dintre ei şi-au făcut deja planuri de plecare. 

"Din punct de vedere profesional, nu ştiu în ce direcţie să mă îndrept. Încep să mă gândesc la alternative, să fac planuri de rezervă", spune Hubertus von Blumenthal, doctor german.

Un studiu recent arată că 45% dintre străinii care lucrează în sistemul de sănătate iau în calcul plecarea din Marea Britanie. Printre ei sunt şi mulţi români, care vorbesc despre atitudinea schimbată de după Brexit. 

"Când este vorba despre promovare şi apreciere a celor din Europa, lasă de dorit. Gustul amar pe care ni-l dă atitudinea lor din fiecare zi, şi nu neapărat că sunt împotriva noastră, ci că sunt foarte mult pentru ei, îl lăsăm deoparte şi ne facem treaba noastră", spune Dana Costescu, assitentă medicală. 

În ciuda acestei atitudini, sistemul sanitar din Regatul Unit nu se poate lipsi de străini. Iar românii sunt consideraţi drept unii dintre cei mai profesionişti. 

"Nevoia lor de asistente şi de medici e foarte mare – nu pot face faţă singuri. 20, poate 30 la sută din colegi sunt englezi, dar restul sunt din afara Angliei", mai spune Dana Costescu. 

În acest moment, Marea Britanie are 33.000 de medici generalişti, iar până în 2020 va avea nevoie de încă 12.000. Guvernul vrea să angajeze 2.000 în următorii doi ani, dar în primele şase luni din 2017 doar 38 de medici străini au intrat în sistem. La capitolul asistente, există 40.000 de posturi neacoperite doar în Anglia. 

"Sistemul sanitar naţional, sistemul de guvern, se deteriorează de la un an la altul", mai spune asistenta medicală.

În aceste condiţii, tot mai multe voci vorbesc despre moartea sistemului de sănătate public şi despre privatizarea spitalelor. 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?