DELTA DIN MIJLOCUL BUCUREŞTIULUI: Suprafaţa Parcului Văcăreşti, avizata de CGMB

 
DELTA DIN MIJLOCUL BUCUREŞTIULUI: Suprafaţa Parcului Văcăreşti, avizata de CGMB
DELTA DIN MIJLOCUL BUCUREŞTIULUI: Suprafaţa Parcului Văcăreşti, avizata de CGMB

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a dat, marţi, aviz favorabil pentru ca suprafaţa de 183 de hectare a Lacului Văcăreşti să poată fi declarată de Guvern parc natural.

Parcul Natural Văcăreşti urmează să obţină statutul de arie naturală protejată de interes naţional. Pentru acest lucru este necesară o hotărâre de guvern care va cuprinde atât Studiul de Fundamentare Ştiinţifică şi avizul favorabil al Academiei Române, cât şi hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

În raportul de specialitate al proiectului inclus pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de marţi se precizează că statutul de arie naturală protejată contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic şi faunistic şi la menţinerea caracterului perisagistic şi recreativ.


"Zona naturală situată pe arealul Lacului Văcăreşti, cu o suprafaţă de 183 de hectare pe teritoriul Sectorului 4, cuprinsă între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei, a favorizat apariţia unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetaţie cuprinzând sute de specii de plante şi o bogată diversitate avifaunistică", se precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

În Delta Văcăreşti, aşa cum a mai fost numită zona, se află sute de specii de plante, dar şi peste 90 de specii de păsări şi mamifere precum vidra sau vulpea.

Potrivit documentului, întrucât, în prezent, zona Lacului Văcăreşti, se confruntă cu intervenţii antropice ce pot afecta biodiversitatea şi pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată, care asigură atât conservarea habitatelor şi speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât şi menţinerea caracterului peisagistic şi recreativ.

După ce National Geographic România a făcut o documentare în zonă, arătând că aceasta găzduieşte un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile, în iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anunţat că Lacul Văcăreşti va fi arie protejată.

Ministerul Mediului a constituit o comisie ştiinţifică pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost înaintat Comisiei de Monumente a Academiei Românem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Văcăreşti arie naturală protejată.

Pe de altă parte, foştii proprietari din zonă îşi revendică terenurile de peste 20 de ani. Întreaga zonă aparţinând Ministerului Mediului este în prezent dată în concesiune de către Administraţia Naţională "Apele Române" unei firme private cu care ministerul este în litigiu.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Mediului Attila Korodi a declarat că decizia politică pentru declararea zonei arie naturală protejată a fost luată în minister şi se aşteaptă decizia Primăriei Bucureşti.

"Bucureştiul ar putea să se mândrească cu ceva ce au numai puţine capitale din lume şi habitatul de la Lacul Văcăreşti chiar este important. Retrocedările din zona respectivă nu pot fi făcute în natură pentru simplul motiv că este o zonă de mlaştină şi un punct de protecţie hidrotehnică. Acum suntem în faza de reziliere a contractului cu cel care a avut concesiunea, după care terenul va reintra în proprietatea Apelor Române şi de compensare se va ocupa statul român. Declararea ca arie protejată nu depinde de problema retrocedărilor", a spus Attila Korodi.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Jan
30 Apr 13:20
Pe fostii proprietari cine-i despagubeste ? Sau mai bine zis, cine a cumparat drepturile de proprietate ?
Răspunde
2 0
nelutiu
30 Apr 12:52
Dragnea şi copilotul ar putea fi plimbaţi de pompieri pe acel lac, barca ar putea fi ajutată şi de ţânţarii băştinaşi, iar la nevoie stolul de ţânţari ar putea transforma barcuţa gonflabilă în aeronavă spre deliciul copilotului!

Votaţi crescătorii de ţânţari şi primarii care înghit fondurile pentru diguri!

Găinării pe faţă

L-au scăpat oamenii mari
Toţi ajunşi în Parlament
Unii de sunt găinari
I-au făcut zid de ciment!

Au încins atunci grătare
Pentru bieţii electori
Oameni cu bună purtare
N-au prăjit acolo ciori!

Cu arabul sunt complice
Nu Hayssam ăla celebru.
Ei la Fisc or să explice
Că patronu-i om integru.

Cu Hayssam e altă trabă
Dosaru-i secretizat.
Poate ne ghiceşte-o babă
Că-i dosar aplatizat!

Morţii noştri la votare
Vor primi şi ei pomană.
Ne dau voturi, noi grătare
Nu suntem o panaramă?
Răspunde
5 -2
Bogdan
30 Apr 12:23
Si in loc de lucrare hidrotehnica de protectie la inundatii si baze sportive o sa avem o mocirla, tantari, infectii.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?