Decizie SURPRIZĂ luată de Guvern: două mari companii trec din ograda PNL în curtea PSD

 
La ultima şedinţă de Guvern, miniştrii PNL nu au fost prezenţi
La ultima şedinţă de Guvern, miniştrii PNL nu au fost prezenţi

Un nou motiv de scandal în USL: companiile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) au fost trecute de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, de la Ministerul Finanţelor, portofoliu care aparţine PNL, conform înţelegerii cadru a uniunii aflate la putere, la Secretariatul General al Guvernului, aflat sub jurisdicţia PSD. Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată în ultima şedinţă de guvern, la care Daniel Chiţoiu (Finanţe) şi Andrei Gerea (Economie), propuşi de PNL spre înlocuire, nu au participat, în locul lor fiind prezenţi secretari de stat.

Tot prin ordonanţă de urgenţă a fost aprobat şi transferul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) de la Ministerul Agriculturii tot la Secretariatul General al Guvernului (SGG), au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

Argumentul invocat pentru mutarea Transelectrica şi Transgaz de la Finanţe la SGG este că transferul era necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia şi conexiunilor energetice cu Moldova.

Transelectrica şi Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic şi s-au aflat în portofoliul Ministerului Finanţelor, condus de PNL.

Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD.

Companiile de stat Transelectrica şi Transgaz sunt cele care gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale.

Transelectrica (TEL) a raportat pentru primele nouă luni din 2013 afaceri de aproape 1,66 miliarde lei (376 milioane euro), iar profitul a urcat de 12,5 ori, la 131,58 milioane lei (29,8 milioane euro).

Transgaz Medias (TGN) a înregistrat în primele nouă luni venituri totale de 1,07 miliarde lei (242 milioane euro), în creştere cu 5,3% faţă de perioada similară din anul precedent, şi un profit net de 159,4 milioane lei (36 milioane euro), în scădere cu 37,2%.

În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.

Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.

În cazul Agenţiei Domeniilor Statului, Guvernul a intenţionat, prin Legea de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, să reducă din atribuţiile acesteia, dar ulterior, după ce preşedintele Traian Băsescu a formulat mai multe observaţii solicitând modificarea propunerii, a decis ca Agenţia să fie păstrată în aceeaşi formulă la Ministerul Agriculturii, iar în cadrul ministerului să fie înfiinţată şi o direcţie specială pentru terenuri în suprafaţă de peste 30 hectare.

Agenţia Domeniilor Statului dispune de multe proprietăţi, în principal terenuri, care pot fi vândute.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
Sorina
15 Feb 07:25
Au mai aranjat un jaf national, orchestrat de Ponta cu sprijinul lui Daniel si ordonat de Voiculescu. Cu PSD nu se poate guverna, UN PARTID DE HOTI SI DE TRADATORI.
Răspunde
3 -2
mihai
14 Feb 13:09
PNL e interesat doar de alegeri, nu de guvernare. Cum sa renunti la cota unica?
Răspunde
12 0
GOGU
14 Feb 11:23
NICI NU S-A RACIT BINE MORTU' SI PSDISTII S-AU REPEZIT CA HIENELE LA CIOLAN. POATE MAI TRAG SI PNELISTII NISTE CONCLUZII. IN ALTE MEDII SE FOLOSESTE EXPRESIA " SI FU..T.UT.A SI CU BANII LUATI
Răspunde
6 0
tadda
14 Feb 11:22
fura toti indiferent de denumirea partidului toti sunt o apa si un pamant
Răspunde
11 -1
Suleiman
14 Feb 11:20
Iata deci ca guvernarea functioneaza, nu e blocata. Tot ce se poate spune e ca vad ca se si fura si mai mult fara liberali. Probabil o sa mai functioneze in acelasi mod o perioada ...
Răspunde
11 -1
unul
14 Feb 11:19
PNL -ul primeste doar ce merita pentru ca s-a aliat cu mafia politica ,ciuma rosie numita PSD
Răspunde
1 -1
unul
15 Feb 12:52
3 Da, trebuiau sa se alieze cu cosa nostra politica, ciuma portocalie. Era mare diferenta, pentru noi, postacii oranj!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?