De ce evită Guvernul să pună direct întrebarea legată de familia formată din bărbat şi femeie

 
Acţiune în justiţie împotriva referendumului privind familia. Cine "se ia" de organizatori 
Acţiune în justiţie împotriva referendumului privind familia. Cine "se ia" de organizatori 

Întrebarea care va fi tipărită pe buletinele pentru referendum a stârnit controverse, pentru că nu conţine, explicit, subiectul supus consultării populare şi anume dacă românii sunt sau nu de acord ca in Constituţie să se precizeze că o familia se întemeiază pe căsătoria între bărbat şi femeie.

Potrivit comunicatului oficial al executivului, întrebarea la care românii vor fi chemaţi să răspundă prin DA sau NU este  ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Enunţul ascunde practic tema supusă consultări.

La ultimele patru referendumuri organizate în România, chiar şi atunci când au fost mai multe teme, întrebările au fost explicite. De exemplu, la cele două referendumuri pentru demiterea lui Traian Băsescu, în 2007 şi 2012, întrebarea a fost "Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?"

Şi la referendumul privind votul uninominal, din 2007, întrebarea a fost clar formulată: "Sunteți de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toți deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale, în baza unui scrutin majoritar în două tururi?"

Doi ani mai târziu, la referendumul care supunea consultării populare două subiecte, întrebările au fost explicite:  

Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?

Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?

La referendumul din 2003, care a dus la revizuirea Constituției în mai multe direcţii, care vizau armonizarea legislației românești cu reglementările Uniunii Europene și cu cele ale NATO a fost folosită formula ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, dar atunci era vorba de un set de modificări.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
din bobor
05 Oct 13:13
Ar mai fi o intrebare interesanta: de ce puneti o intrebare cu "De ce" in fata, ca titlu de articol, lasand impresia ca veti raspunde la ea?
Ca sa faceti audienta din nimic, este raspunsul. Sunteti exact ca aia pe care ii criticati: hoti, micinosi si constructori pe nisip.
Răspunde
0 0
din bobor
05 Oct 13:09
Poate ca exista o declaratie explicita si gasibila/consultabila a "formei adoptate de Parlament" (si care sa fie adoptata pre-, iar nu post-referendum)?
Aceasta stare de neclaritate (care nu ma mira, avand in vedere modul in care este manipulata populatia in Romania de catre vandutii care o conduc) incepe sa ne alarmeze tot mai tare. Chiar suntem o tara blestemata? Chiar se suie in capul nostru toti penalii si toate canaliile? Mizeria asta de Dragnea se tinea in Teleorman de santaj si abuzuri, ca afacerist, dupa revolutie, pardon, marea pacaleala...
Răspunde
0 0
Robert
26 Sep 13:54
Pentru ca asa este legea. Textul e standard. Legea nr. 3 din 2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului
Art. 7.
(1) Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?"
(2) Rezultatul referendumului se stabileste in functie de majoritatea voturilor valabil exprimate pe intreaga tara, astfel: Cifre absolute Procente
a) Numarul persoanelor inscrise in listele pentru referendum
b) Numarul participantilor
c) Numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul "DA"
d) Numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul "NU"
e) Numarul voturilor nule
Răspunde
0 0
Alexandru
06 Oct 05:25
2 Am fost clar informati cate sunt mofificarile la constitutie pe care le are in plan Guvernul / Parlamentul?

Ni s-a aruncat in ochi faza cu casatoria intre persoanele de acelasi sex, dar daca te informezai mai bine, anul acesta s-am mai luat o mica hotarire care are nevoie de modificarea constitutiei - dreptul persoanelor penale de a putea in continuare sa detina functii publice, respectiv toata tagma curenta a conducatorilor (nu conteaza PSD sau de alta culoare, nu sunt partizan in aceasta privinta).

Suntem manipulati prin dezinformare.
0 0
Victor
20 Sep 12:07
Si ..... acuma de ce nu ni se prezinta INTREGUL set de Modificari ???
Răspunde
0 0
Dapyx
19 Sep 10:43
De ce intrebarea asta???? Pentru ca se vor produce mai multe schimbari in constitutie. Inca nu ati sesizat asta???? Pacat.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?