Un singur cuvânt îi desparte pe Trump şi Kim Jong-un. Fiecare înţelege altceva

 
Donald Trump şi Kim Jong un, liderul din Coreea de Nord
Donald Trump şi Kim Jong un, liderul din Coreea de Nord
FOTO: BBC News

Un singur cuvânt îi desparte, aparent, pe liderul de la Casa Albă şi pe dictatorul din Coreea de Nord, Kim Jong un, ca să ajungă la o înţelegere măcar provizorie, cu privire la întâlnirea istorică dintre cei doi.Cuvântul pe care nu se înţeleg liderii din SUA şi Coreea de Nord este "denuclearizare", arată BBC News.

Donald Trump şi Kim Jong-un se întâlnesc tocmai pentru a pune la punct detaliile "denuclearizării". Problema este că ei au viziuni diferite cu privire la semnificaţia acestui cuvânt, potrivit BBC.

Cele două echipe aflate în plin proces de negociere a condiţiilor întâlnirii din Singapore au viziuni diferite cu privire la modul în care se va desfăşura procesul de denuclearizare a statului asiatic.

Statele Unite vor ca regimul din Coreea de Nord să elimine integral armele nucleare, pe care să le predea unei alte ţări. 

Regimul de la Phenian ar trebui, de asemenea, în viziunea americanilor să distrugă facilităţile de producţie nucleară din ţară. După care Coreea de Nord trebuie să permită unor echipe internaţionale de experţi să vină în inspecţie.

Coreea de Nord a considerat întotdeauna că, pentru a supravieţui ca stat, are nevoie de un arsenal nuclear puternic.

Kim Jong Un cere ca SUA să îşi retragă toate forţele armate din regiune şi Trump să îşi asume promisiunea că nu va apăra Coreea de Sud cu ajutorul unor arme nucleare.

Coreea de Nord mai cere şi eliminarea tuturor sancţiunilor impuse din SUA.

Trump nu vrea să aplice în Coreea de Nord modelul din Libia

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a respins joi afirmaţiile consilierului său pentru securitate, John Bolton, privind posibilitatea aplicării în Coreea de Nord a modelului din Libia, informează Reuters şi Yonhap.

O declaraţie de miercuri a lui Bolton a provocat o reacţie dură din partea regimului de la Phenian, care a ameninţat că este posibil să anuleze întâlnirea dintre liderul nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele Trump, programată luna viitoare.

Modelul Libiei, menţionat de consilierul naţional pentru securitatea SUA, ar însemna renunţarea la arsenalul nuclear al Coreei de Nord fără nicio garanţie din partea Statelor Unite. Preşedintele libian Moammar Gaddafi a renunţat la intenţiile de înarmare nucleară în 2003, iar în 2011 a fost răsturnat de la putere şi ucis de rebeli.

"Nu i-am spus niciodată lui Gaddafi 'o să-ţi oferim protecţie, o să-ţi dăm forţă militară, o să-ţi dăm toate lucrurile astea", a explicat Trump presei înaintea unei reuniuni a cabinetului de la Washington, la care a participat joi şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Modelul Libiei a fost un model foarte diferit. Am decimat acea ţară", a arătat preşedintele.

Kim Jong Un "va beneficia de protecţie", a insistat Trump. Dacă ar accepta dezarmarea, liderul nord-coreean "ar fi acolo, şi-ar conduce ţara, ţara sa ar fi foarte bogată", a asigurat preşedintele american, care s-a declarat "dispus să facă foarte mult" pentru a risipi temerile Coreei de Nord. El a insistat însă că acestei ţări nu i se poate permite să deţină arme nucleare.

Despre întâlnirea cu Kim, Trump a spus că "dacă va fi, va fi, dacă nu, vom merge ai departe". El a precizat că între partea americană şi cea nord-coreeană se discută în continuare "despre ore şi toate celelalte, ca şi cu nimic nu s-ar fi întâmplat", chiar şi după remarcile lui Bolton.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?