Ce spune BNR despre BITCOIN: Moneda virtuală nu reprezintă o formă de...

Moneda virtuală nu este monedă națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înțelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică, preciza BNR, în martie 2015, într-un comunicat de presă. Bitcoin a scăzut marți sub 6.000 de dolari, o cădere spectaculoasă de la valoarea de top atinsă în decembrie 2017 - aproape 20.000 de dolari, scrie Wall Street Journal (WSJ).Conform BNR, utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, potrivit unui raport elaborat recent de către Banca Centrală Europeană.

De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală.

"Banca Națională a României monitorizează evoluția acestor scheme de monedă virtuală din perspectiva unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar", preciza BNR.

Moneda virtuală a atins marți valoarea de 5.947 de dolari, potrivit unei analize CoinDesk.

Bitcoin a scăzut astfel cu 70% din decembrie și până acum, căderea fiind accentuată de regulile mai stricte introduse la nivel global pe piața criptomonedelor.

Bitcoin a devenit ”o combinație de bulă, schemă Ponzi și dezastru ecologic”, a declarat un înalt oficial bancar, cu referire la cantitatea mare de electricitatre necesară pentru crearea criptomonedei, notează WSJ.

”Dacă autoritățile nu acționează preventiv, criptomonedele s-ar purtea interconecta cu sistemul financiar și ar putea deveni o amenințatre la adresa stabilității financiare”, a avertizat Augustrin Carstens, manager general al Băncii pentru Reglementări Internaționale de la Basel.

Bitcoin se prăbușește. ”E un amestec de bulă, schemă Ponzi și dezastru ecologic”

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?