Update: Proiectul Legii bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat cu 208 voturi "pentru" şi 105 "împotrivă", iar proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale a fost adoptat cu 208 voturi "pentru", 107 voturi "împotrivă" şi două abţineri.
Împotriva proiectelor au votat PNL, USR şi PMP.
Bugetul pe 2017 a fost adoptat în timp record, după doar 13 ore de dezbateri în plen, împărţite în două zile.
Votul a fost dat în prezenta premierului Sorin Grindeanu.
"Mulţumesc Parlamentului că a adoptat în regim de urgenţă bugetul pe anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu toţii. Era nevoie să fie poate votat mai de demult dacă lucrurile s-ar fi desfăşurat într-un calendar normal, şi asta era bine pentru România. Aş vrea să transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori şi să reconfirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri", a afirmat premierul Sorin Grindeanu, după vot, potrivit News.ro.
Update: Camera Deputaților și Senatul au reluat, marți, dezbaterea asupra bugetelor principalilor ordonatori de credite pe anul în curs.
"Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei și pe o creștere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht", a afirmat Grindeanu, în plenul reunit al Parlamentului.
Premierul a adăugat că estimări recente ale unor instituții internaționale converg către "o evoluție economică în anul 2017 asemănătoare cu cea avută în vedere la fundamentarea bugetului".
"Nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute pentru anul 2017 este de 37,7% din PIB, iar pe termen mediu 2017 — 2020 se va situa sub 40% din PIB", a afirmat Grindeanu.
El a prezentat apoi indicatorii macroeconomici avuți în vedere la calculul proiectului de buget pe 2017. "O inflație medie anuală de 1,4%, un câștig mediu salarial de 2.274 de lei și un curs mediu al euro de 4,46 lei", a arătat premierul.
Șeful Executivului spune că se așteaptă, de asemenea, o majorare a numărului de angajați cu 4,3%, concomitent cu "reducerea ratei șomajului la 4,3% la finalul anului 2017".