Boboteaza. Românii s-au așezat noaptea, la coadă la Catedrală, pentru a prinde aghiasmă

 
Patriarhul Daniel a ținut slujba de sfinţire a apei de Bobotează
Patriarhul Daniel a ținut slujba de sfinţire a apei de Bobotează
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Milioane de creștin-ortodocșii sărbătoresc astăzi Boboteaza. La Catedrala Patriarhală din Capitală slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel. Au fost sfințiți peste zece mii de litri de Aghiasmă Mare, așa cum este denumită simbolic apa botezului.O coadă uriașă s-a format la Catedrala Mântuirii Neamului, acolo unde Patriarhul Daniel a ținut slujba de sfinţire a apei de Bobotează.

Credincioșii au venit şi de la ora 4 dimineaţa, în speranţa că vor ajunge să ia apă cât mai repede. Patru oameni care se aflau la slujba de Bobotează au avut nevoie de ajutor medical, notează Mediafax.

Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută şi sub denumirile "Arătarea Domnului" şi "Epifania", este celebrată de creştini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfinţirea apei, include şi o serie de obiceiuri şi tradiţii - fetele îşi visează ursitul, iar bărbaţii scot crucea din apă.

Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?