Adevărul neplăcut despre fumatul de narghilea. Puțini știu cât de periculos este

 
Cât de sănătos este, de fapt, fumatul la narghilea
Cât de sănătos este, de fapt, fumatul la narghilea

Tot mai mulţi tineri fumează narghilea sau shisha, cum i se spune în lumea arabă. Se reunesc adesea în baruri şi cafenele speciale şi inhalează aburi considerați inofensivi. Sau poate totuşi nu?

Ei bine, Deutsche Welle, citat de RFI România, ne atrage atenția că "fumatul de shisha e cel puţin la fel de nociv ca ţigările", după cum avertizează medicul Sven Dreyer de la clinica universitară din Düsseldorf, membru al Colegiului Medicilor din Renania de Nord/Westfalia.

Mulți cred că fumatul de shisha e inofensiv şi că mai are şi darul de a-i aduce laolaltă pe oameni. Îşi împart o narghilea, povestesc, se amuză. Mai ales în rândul tinerilor fumatul de shisha e tot mai popular şi pare a fi o alternativă la ţigări,

Raportul pe tema dependenţei şi consumului de droguri pe 2017 în Germania, relevă că numărul tinerilor fumători, cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, a scăzut de la 27,5% în anul 2001 la 7,4 % în 2016. În schimb tinerii sunt tot mai atraşi de narghilea, care, însă, nu e mai puţin dăunătoare.

Dacă se fumează narghilea cu tutun, atunci efectele sunt identice cu acelea provocate de ţigări. Dar chiar şi nearghileaua simplă, fără tutun, afectează funcţiile plămânilor şi sporeşte riscul de cancer. Aşadar, cineva care fumează zilnic o narghilea, poate la fel de bine să fumeze cel puţin 10 ţigări.

În locul tutunului se pot folosi şi pietre aromate, care nu conţin nicotină. Dar se ştie foarte puţin despre substanţele din aşa numitele pietre. În plus, fumătorii pasivi sunt și ei afectați în aceeași măsură.

Colegiul Medicilor din Renania de Nord/Westfalia a solicitat instalarea de sisteme de detecţie şi avertizare faţă de o creştere periculoasă a cantităţii de monoxid de carbon în barurile şi cafenele shisha. Însă medicii se îndoiesc că această măsură se va aplica.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?