5 martie, ziua neagră în care României i-a fost răpită speranţa

5 martie este una dintre cele mai negre zile pentru România, după cel de-al Doilea Război Mondial. În acea fatidică zi de martie din 1946, premierul britanic Winston Churchill a făcut un anunţ care a aruncat, oficial, România într-una dintre cele mai negre perioade din istorie.    "De la Szczecin la Triest o CORTINĂ DE FIER a coborât asupra continentului. În spatele acestei linii sunt toate capitalele vechilor state din Europa Centrală şi de Est. Varşovia, Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, Bucureşti şi Sofia; toate aceste oraşe celebre şi populaţiile din jurul lor se află în ceea ce trebuie să numesc sfera de influenţă sovietică şi (...) în unele cazuri, chiar controlul impus de la Moscova, avertiza Churchill.

Chiar dacă termenul şi delimitarea continantului între sferele de influenţă nu erau o noutate, mesajul extrem de cirtic la adresa Moscovei, ca de altfel şi reacţia venită din partea lui Stalin, au făcut ca, în istorie, ziua de 5 martie 1946 să fie recunsocută ca dată "oficială" a începutului războiului rece.  

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?