1 MAI la români: 30 de MILIOANE de MICI consumaţi, doar în minivacanţa de 1 MAI

 
Românii consumă 30 de milioane de mici în minivacanţa de 1 Mai
Românii consumă 30 de milioane de mici în minivacanţa de 1 Mai

Românii mănâncă anual 440 milioane de mici, care cântăresc circa 20-25.000 de tone, mini-vacanţa de 1 mai aducând cele mai mari vânzări, având în vedere că în două-trei zile se consumă peste 1.500 de tone, ceea ce înseamnă 30 de milioane de mici, potrivit federaţiei ProAgro."Dacă am pune cap la cap toţi aceşti mici (cantitatea consumată anual - n.r.) am ajunge până la lună şi ne-ar mai rămăne să facem înconjorul pământului de două ori", se arată într-un comunicat al federaţiei, care derulează campania "Taie TVA", de reducere a TVA la carne şi preparate din carne.

Un român mănâncă în medie 40 de mici pe an, dacă se ia în calcul populaţia activă între 20-55 ani (11 milioane persoane, potrivit datelor INS).


Consumul de mici creşte pe tot parcursul verii, însă vârful este atins în mini-vacanţa de 1 Mai, când românul mănâncă mici cât pentru o lună întreagă.

"Punând baza tot pe populaţia activă, de 1 Mai, un român consumă în medie trei mici cu TVA 24%. Dacă TVA ar fi 5%, cu acelaşi buget, un român şi-ar permite să cumpere patru mici", se mai spune în comunicat.

Calculând pentru un grup de prieteni care ies la un grătar şi cumpără două kilograme de mici (15,5 lei/kg cost mediu), două de piept de pui (21,5 lei/kg) și un kilogram de ceafă de porc (în medie 20 lei/kg), cu TVA de 5% ar plăti 79 de lei în loc de 114 lei cu TVA 24%, economisind astfel 35 de lei.

Premierul Victor Ponta a declarat însă luni că reducerea TVA la alte produse decât pâinea este foarte greu de realizat în acest an dacă vor fi diminuate contribuţiile de asigurări sociale, varianta fiind ca încasările din TVA la pâine să fie evaluate după un an, iar TVA să fie redusă la alte produse din 2015.

"Probabil că anul acesta va fi foarte greu dacă facem reducerea de contribuţii de asigurări sociale, să mai reducem anul acesta TVA, dar eu cred că o să facem un an de aplicare a TVA redus la pâine, o să facem exact evaluarea şi, pe baza acestei evalurări, sunt foarte hotărât ca, dacă nu putem mai repede, de la 1 ianuarie eu aş vrea la legume-fructe - carnea e un pic mai complicat, pentru că e o valoare mai mare a TVA-ului încasat - să aplicăm această reducere", a spus Ponta într-o emisiune tv.

În luna martie, Ponta afirma că ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe şi legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriaşă şi concurenţă neloială cu producătorii din Uniunea Europeană sau din afara UE, adăugând că, poate, această reducere va fi aplicată şi pentru carne. El a precizat atunci că sunt aşteptate cifrele pe primul semestru privind încasările din TVA la pâine.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?