Vladimir Putin rămâne fără unul dintre cei ai vechi aliați ai săi

 

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, și-a anunțat demisia din această funcție, după aproape 30 de ani de putere. Nazarbayev a fost președinte al Kazahstanului încă din 1990 și se află la al 5-lea mandat, fiind în relații foarte bune cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.Unul dintre cei mai vechi aliați ai președintelui Rusiei, președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, și-a anunțat demisia din această funcție, după aproape 30 de ani de putere.

Potrivit Russia Today, Nazarbaiev a făcut anunțul într-un discurs special către națiune.

Atribuțiile sale vor fi preluate de președintele Senatului, Jomart Tokaiev, care face parte din partidul Nur Otan, de asemenea un aliat al lui Nazarbaiev.

Nazarbayev a fost președinte al Kazahstanului încă din 1990 și se află la al 5-lea mandat.

Totuşi, Nazarbaev va dispune de puteri extinse după plecarea sa din funcţie, datorită unei legi adoptate în 2018 şi în virtutea statutului său de ’Tată al naţiunii”, care îi garantează imunitatea judiciară şi un rol influent în societate.

Reales de nenumărate ori cu o majoritate covârşitoare, el nu şi-a desemnat niciodată în mod clar un succesor.

Nazarbaev, care a contribuit la atragerea a zeci de miliarde de dolari de la companii energetice străine, a spus că va continua să prezideze Consiliul Securităţii de pe lângă preşedinţie şi va rămâne liderul Nur Otan, partid ce deţine majoritatea în parlamentul de la Astana.

Dreptul de a conduce Consiliul Securităţii pe viaţă, ca primul preşedinte ţării, îi este dat de legea despre Consiliul de Securitate al Republicii Kazahstan.

Nursultan Nazarbaev întreţine relaţii solide de lucru cu preşedintele rus Vladimir Putin, notează Reuters.

Acest anunţ intervine la mai puţin de o lună după ce Nazarbaev a destituit în mod neaşteptat guvernul, căruia i-a reproşat rezultate economice slabe.

Preşedintele a promis apoi măsuri sociale de mai multe miliarde de euro pentru a răspunde nemulţumirii în creştere a populaţiei, cu mai puţin de un an până la următoarele alegeri prezidenţiale.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?