Victorie uriașă pentru România la Washington. "Episodul băieților deștepți din energie, încheiat"

 
Tribunalul de arbitraj internațional se află la Washington
Tribunalul de arbitraj internațional se află la Washington

O companie din Elveția a dat în judecată România după denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu Hidroelectrica și a cerut despăgubiri de aproape jumătate de miliard de dolari. Din fericire, decizia tribunalului de arbitraj internațional de la Washington a dat câștig de cauză țării noastre.Într-un comunicat remis presei, Hidroelectrica salută hotărârea tribunalului arbitral internațional de la Washington, ICSID (constituit sub egida Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la investiții), prin care au fost respinse pretențiile financiare ale Alpiq AG față de statul român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei.

Practic, prin hotărârea pronunțată în data de 9 noiembrie a.c. instanța a acordat câștig de cauză României, considerând nefondată solicitarea Alpiq AG Elveția de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica.

După o serie de procese pierdute împotriva Hidroelectrica, Alpiq AG a deschis - în anul 2014, procedura de arbitraj internațional, compania considerând că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiții dintre România și Elveția (BIT, 1993) și tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994).

În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat - între altele, motive precum exproprierea investiției și încălcarea obligației statului român de a acorda un tratament just și echitabil. Toate capetele acțiunii arbitrale au fost respinse prin hotărârea din 9 noiembrie.

"Decizia CSID închide încă un capitol sumbru din saga baieților deștepți. A fost o lecție dură nu doar pentru companie, ci și pentru economia românească în ansamblu. Faptul că Ministerul Energiei a câștigat această bătălie pentru români și pentru Hidroelectrica nu poate decât să ne bucure. Ni se certifică faptul că, la capătul unei lupte de uzură, a fost făcută dreptate. Ne dorim ca, pe viitor, nimic să nu mai umbrească potențialul companiei. Considerăm încheiate episoadele "băieților deștepți" sau a investițiilor făcute fără sens și justificare economică", a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Hidroelectrica estimează că, pentru anul 2018, va obține un profit net de peste două miliarde de lei. Compania are prevăzute în planul de afaceri investiții de peste 5,56 mld. lei pentru următorii cinci ani.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Statul Paralel
13 Nov 08:39
''Baietii destepti'' au conexiuni in pulitica romeasca si platesc spagi acolo ...Baietii destepti nu au pierdut nimic, doar au schimbat contractul ...
Răspunde
0 0
PutinGraitorul
13 Nov 03:38
Nuuu... Dusmani nostri... Americanii ne dau dreptate contra Elvetiei? Nuuuuu este o gluma! Doar Ricani vor sa ne distruga... parca asa urla... cei pro Rusia!
Răspunde
0 0
Grecii nu aduc daruri nici cand le simulează !
13 Nov 07:47
2 Dl de la ora 3,39 reclamant era o firmă elveiană,asa ca unchiul Sam sprijină firmele americane,poate vor si ele un cotoi la Hidroelectrica.De aia zic,nu va ambalati când grecii introduc in Troia un cal din lemn.Timeo Donaris et dona ferentes .
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?