VATICANUL, act fără PRECEDENT pentru copiii cuplurilor homosexuale

 
Papa Francisc
Papa Francisc

Biserica catolică ar trebui să îi judece cu mai puţină asprime pe homosexuali şi, deşi continuă să se opună căsătoriilor gay, ar trebui să îi primească în rândurile sale pe copiii cuplurilor homosexuale cu o demnitate egală, se afirmă într-un document oficial emis joi de Vatican.

Potrivit acestui document de 75 de pagini, redactat ca material pregătitor pentru sinodul episcopilor catolici ce va avea loc la Vatican în luna octombrie şi care va fi destinat problemelor familiale, cei 1,2 miliarde de membri ai Bisericii catolice ar trebui să devină mai puţin "exclusivişti" şi mai "smeriţi".

Documentul, cunoscut şi sub denumirea latinească "Instrumentum Laboris", prezintă uriaşa prăpastie dintre învăţăturile oficiale ale Bisericii catolice în domeniul moralităţii sexuale şi acceptarea şi înţelegerea acestora de credincioşii din lumea întreagă.


Concluziile din acest text au fost formulate pe baza unui sondaj ce a inclus 39 de întrebări la care au răspuns credincioşi din dioceze din diverse zone ale Globului. Pentru prima dată în pregătirea unui astfel de sinod, Vaticanul a cerut episcopilor săi să distribuie chestionarul preoţilor din parohiile lor şi să înregistreze opiniile credincioşilor.

Poziţia oficială a Bisericii catolice faţă de homosexualitate a dus în anumite cazuri la excluderea copiilor cuplurilor gay din diverse activităţi organizate de această biserică.

Deşi noul document nu semnalează o schimbare iminentă a politicii Bisericii Catolice, care condamnă actele de homosexualitate şi se opune căsătoriilor gay şi adopţiilor de către cuplurile gay, el foloseşte un limbaj care se dovedeşte a fi mai puţin critic şi mult mai plin de compasiune în comparaţie cu declaraţiile din trecut ale Vaticanului.

În acel text se afirmă că, deşi episcopii catolici continuă să se opună guvernelor care "redefinesc" mariajul prin legalizarea căsătoriilor şi a uniunilor civile între persoanele de acelaşi sex, Biserica catolică trebuie să găsească un echilibru între învăţăturile sale despre familia tradiţională şi "o atitudine respectuoasă, lipsită de prejudecăţi, faţă de persoanele care trăiesc în astfel de uniuni".

Această frază reflectă pe deplin o alta rostită recent de papa Francisc despre homosexuali, făcută în timp ce suveranul pontif se afla în avion, pe drumul de întoarcere la Vatican după o călătorie în Brazilia, în iulie 2013: "Dacă cineva este gay şi îl caută pe Dumnezeu şi are bunăvoinţă, atunci cine sunt eu să îl judec?".

În trecut, Vaticanul s-a referit la homosexualitate folosind sintagme precum "o boală intrinsecă" şi "o parte intrinsecă a unui păcat moral".

Potrivit politicii oficiale a Bisericii catolice, actele de homosexualitate reprezintă un păcat, nu însă şi tendinţele homosexuale.

Documentul evidenţiază, de asemenea, faptul că mulţi catolici cunosc destul de puţin învăţămintele acestei biserici în domenii precum planningul familial, homosexualitate, divorţ, căsătorie după divorţ, concubinaj şi alte chestiuni legate de familie.

Totodată, mulţi dintre respondenţii acelui chestionar afirmă că Biserica catolică a devenit prea exclusivistă, distantă şi are nevoie de mai multă smerenie.

Ei s-au declarat, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că scandalurile provocate de abuzurile sexuale comise de anumiţi preoţi catolici asupra copiilor au slăbit considerabil credibilitatea morală a Bisericii catolice, în special în Statele Unite şi în Europa.

Episcopii vor discuta acest document în luna octombrie şi ar putea să formuleze pe baza lui o serie de recomandări pentru a modifica învăţămintele catolice oficiale, asupra cărora papa va trebui să se pronunţe ulterior.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 -10
cici
27 Jun 11:36
tind sa cred ca papa benedict a fost fortzat sa plece ca sa vina papa asta care face interpretari personale pentru lucrurile explicate clar.
datoria lui este sa predice ce scrie in cartile sfinte. daca un homosexual isi face de cap, e treaba lui, oricum nu papa e cel la care se roaga. daca rugaciunea lui e falsa, e tot treaba lui. dar datoria papei e sa transmita corect , nu sa interpreteze.
Răspunde
6 -1
Ion
27 Jun 14:44
2 Ce scrie in cartile sfinte referitor la copiii adoptati de homosexuali? Biblia nu e Radio Erevan, ca sa pui o intrebare si sa gasesti raspunsul. In ea gasesti poruncile, principiile, etc. Ce scrie despre homosexuali? Ceea ce scrie despre pacatosi in general (adica si cei care mint, inseala, urasc, sunt mandri, etc): Dumnezeu ii iubeste si pe ei, dar condamna faptele lor. Daca copilul tau face ceva ce nu-ti place, nu-l mai iubesti? Ba da, dar asta nu inseamna ca il vei tolera asa cum este. Daca tatal tau e alcoolic (nu e categorisit la fel de grav ca homosexualitatea, dar uneori efectele sunt mai grave decat ale homosexualilor), ai tu vreo vina? Daca tu il pui sa bea, sau ii dai, ai clar vina ta, dar altfel? Poate sa iti fie tata adoptiv, ai vreo vina ca te-a infiat si e asa cum e?
6 -5
fapt
26 Jun 22:51
Un fapt este sigur: nici un om nu a venit in lume la cerea lui personala si nici la indicatia cine doreste sa-i fie parinti.
Răspunde
10 -7
Daniel R.
27 Jun 00:34
2 Al doilea fapt sigur este că nici un cuplu de homosexuali sau lesbiene nu pot aduce pe lume împreună un copil și asta nu dintr-o problemă de sănătate ci pentru că împotriva firii nu se nasc copii, prin urmare nu trebuie nici crescuți împotriva firii. Copilul adoptat de astfel de cupluri nu are nici o vină după cum nu are nici de ales mulțumită unui sistem lipsit de valori și de Dumnezeu.
7 -6
Replica
27 Jun 10:50
13 @Daniel

1. Nu exista "dumnezeu", doar obiceiurile si credintele schimbatoare ale oamenilor !

2. Cuplurile de homosexuali si lesbiene POT sa aduca pe lume copii, prin metode genetice, mama purtatoare, etc, Si in curand va deveni si mai simplu.

LUMEA SE SCHIMBA, iar acest Papa a luat act si incearca (inteligent) sa pastreze influenta Bisericii Catolice. Cred ca este o strategie mai buna decat obscurantismul ortodox - mentinut pe presiuni administrative asupra Statului.
10 -4
Ce vina au copiii?
26 Jun 22:26
Indiferent ce cred unii sau altii despre cuplurile gay, ce vina au copiii infiati de ei? De ce sa fie discriminati? Au ales ei ceva, bun sau rau? Au pacatuit in vreun fel? Buni suntem noi oamenii la aruncat cu piatra...
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?