Un mare producător de energie, suspectat de manipularea prețurilor

Iulian Iancu, la DNA: N-am legătură cu cazul Greblă. Sunt chemat în legătură cu campania din 2012

Un producător de energie și-a închis o parte din capacitatea de producție pentru a crea o criză de electricitate și pentru a crește prețul, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu, președintele comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Agerpres.Iancu a declarat că, din informațiile sale, producătorul respectiv a și depus oferte de cumpărare pe bursă la prețuri foarte mari, pentru a manipula piața.

"Știm că a nu pune la dispoziție 100% din capacitate este infracțiune, deci automat se constituie într-un dosar penal (...). Analizând, am observat că au mai existat alți producători care și-au redus capacitatea de producție. Pe fondul consumului mare de electricitate, această criză a menținut prețurile la nivel ridicat", a spus Iancu, întrebându-l pe președintele ANRE ce măsuri a luat.

Replica lui Niculae Havrileț a fost că fiecare producător e liber să decidă ce cantitate de energie generează și pe ce piață bursieră vinde această producție. Excepție fac acei producători care au obligații de echilibrare și care pot fi sancționați de operatorul pieței, Transelectrica.

Întrebat de Iulian Iancu dacă a fost penalizat vreun producător pentru acest lucru, țșeful ANRE a răspuns că nu știe.

La insistențele membrilor comisiei parlamantare, oficialul ANRE a recunoscut că producătorul vizat ar fi OMV Petrom, centrala de la Brazi, care și-a redus la jumătate capacitatea de producție pe parcursul întregului an, din cauza unor probleme în funcționare. "Centrala nu avea sarcini de echilibrare a sistemului energetic național", a arătat oficialul ANRE.

După audierile din comisie, deputatul Iulian Iancu a lansat alte acuzații și la discuția cu jurnaliștii, relatează Agerpres. "Din analiza de azi s-au putut constata fenomene ciudate, dar ele pot avea altă conotație. (...) Prețul curentului electric n-a crescut cu 20-30%, ci s-a dublat, s-a triplat, ceea ce e de neimaginat.  Au mai fost și oferte false în piață, care s-au menținut și în ianuarie și în lunile de vară, când am avut temperaturi ridicate", a arătat deputatul.

AGERPRES a solicitat și punctul de vedere al companiei OMV Petrom pe aceste teme.

 

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?