Un important istoric austriac îi face portretul lui Dragnea: politician foarte palid, fără culoare

Faptul ca Laura Kovesi este perceputa ca o icoana care lupta contra regimului lui Dragnea, putin important pentru Bruxelles si Berlin, este un lucru pozitiv, crede istoricul austriac Oliver Jens Schmitt, presedinte al Sectiei de Istorie a Academiei Austriece de Stiinte, intr-un interviu acordat Ziare.com.Oliver Jens Schmitt, autorul unei recente biografii a lui Corneliu Zelea Codreanu, aparuta la Editura Humanitas, vorbeste despre Romania asumat, cu o luciditate lipsita de patos. O Romanie care implineste un secol de unitate, dar care a trecut prin cateva experiente greu de indurat, de la derapajele din interbelic la dictatura comunista si pana la experientele ultimilor ani, in care vede o revenire la putere a postcomunistilor.

Ce e de facut ca ne punem iarasi pe drumul drept si sa avem o voce europeana? In primul rand, spune Schmitt, Romania are nevoie de opozitie politica, asa cum a fost opozitia transilvana facuta de Maniu. Mai apoi, are nevoie de politicieni semnificativi in Europa, asa cum spune ca Liviu Dragnea nu este, pentru ca e un politician "modest", lipsit de ideologie.

”Cred ca doamna Kovesi este importanta nu numai ca actor in viata judiciara, dar ca un fel de icoana, un personaj anti-Dragnea. Cred ca ceea ce e foarte primejdios in perceptia Europei Orientale este aceasta idee ca tari ca acestea sunt un pustiu, o mare stepa.

Dragnea e un politican foarte palid, fara nicio culoare. In perceptia occidentala, exista aceasta prejudecata ca aceste tari din regiune nu ofera nimic, ca sunt o pustie intelectuala, o masa amorfa”, spune istoricul.

Interviul integral, aici

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?