Tudorel Toader: ”Abrogăm articolul din OUG care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete”

 

Tudorel Toader a participat, luni, la Palatul Victoria, la întâlnirea dintre premierul Viorica Dăncilă și reprezentanții magistraților. 

Toader a anunțat, după întâlnirea care a durat două ore, că s-a ajuns la câteva soluții.

”Dialogul a durat două ore. A fost un dialog deschis, în care s-au adus argumente și contraargumente. Au fost căutate și găsite soluții de ambele părți, soluții bune pentru sistem. Am făcut distincțiile între oportunitate legiferării și legalitatea, constituționalitatea legiferării. Instituirea unui mecanism de dialog astfel încât CSM, vom încheia un memorandum, fiecare proiect de act normativ de către Guvern să ajungă la CSM cu cel puțin 5 zile înainte, pentru a putea fi analizat, dezbătut. Există în sistem o problemă a salarizării, cei din IT, pentru că sunt diferențe salariale între specialiștii în IT, vom ridica nivelul de salarizare. S-a spus că nu se înțelege ce înseamnă ”sintagma procuror ierarhic de rang înalt”, de la Secția specială. Nu intră sub incidența articolului 15 din Constituție, sunt norme de procedură care se aplică pe viitor. Problema s-a clarificat. Dacă avem procuror șef la DNA, procuror șef la DIICOT și soluții pe care le confirmă sau infirmă, cine nu e mulțumit de soluționare are calea adresării în instanța de judecată”, a spus Tudorel Toader. 

Tudorel Toader face un pas înapoi. Prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

”De comun acord cu toți participanții, adică fără ezitări, fără discuții vom redacta draftul de OUG de modificare a OUG. Eu mâine și poimâine voi fi la Bruxelles, dar vineri vom trimite forma modificată la CSM, în așa fel încât să poată intra pe ordinea de zi a Guvernului de săptămâna viitoare”, a declarat Tudorel Toader.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Leo
26 Feb 09:02
Pușcariabilul ăsta de Toader mimează democrația.
Răspunde
0 0
Separati- domnule de tot
26 Feb 06:11
Nu e mai bine sa separati definitiv procuoii de judectori ?Daca la dati pensii si bani la fel,de ce un procuror poate deveni judector la ICCJ si nu a miscat o frunza in tufis și acum sar procurorii,cum domnule,sa ne conducă judectorii ?Uitati un lucru politica penală o face parlamentul si o apalica guvernul,deci procurorii trebuie sa tina seama ca intr-un stat social democrat cătusele nu sunt mijlocul de guvernare,iar contractele civile /Ponta,Voicules,Mazăre ,Borcea si cati nu au luat avizul de la SRI via DNA/nu sunt infractiuni bioeri dv.Si nimeni sa nu poata să spuna ,DNA,treci pe dreapta,ca ai dat- o după CIA.
Răspunde
0 0
Groza
25 Feb 19:16
Feriti-va de greci si de comunisti (si nu numai) cand iti fac daruri.Ce se urmareste:IO Dorel propun ,cu avizul poztiv sau negativ al CSM-ului ,Presedintele trebuie sa-l numeasca.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?