Traian BĂSESCU: VICTOR PONTA vrea control politic asupra DNA

 
Traian BĂSESCU: VICTOR PONTA vrea control politic asupra DNA
Traian BĂSESCU: VICTOR PONTA vrea control politic asupra DNA
FOTO: Mediafax

Traian Băsescu, în Parlament! Şeful statului a participat la o dezbatere organizată de liderii Partidului Mişcarea Populară cu ocazia împlinirii a doi ani de la suspendarea sa din funcţie. Evenimentul a fost organizat de PMP şi de Fundaţia Mişcarea Populară. Realitatea.NET a transmis LIVE TEXT principalele declaraţii ale şefului statului.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

Vreau să vă felicit pentru rezultatul la europarlamentare. Ştiu că aţi anunţat obiective mai mari, dar, privind la realitatea europarlamentarelor, vă felicit! Aţi trecut pragul. România are nevoie de un partid nou care să nu fi fost parte a compromisului în cei 25 de ani de după Revoluţie, care să poată spune 'Noi de aici pornim!'.


Veţi găsi deontologi care să spună că sunt politicieni vechi. Un partid nu se poate face fără politicieni. E esenţial ca acei politicieni care se înrolează în PMP să vrea să continue procesul de consolidare a statului de drept.

Închei adresându-mă reprezentanţilor PMP cu speranţa că aţi înţeles foarte bine că obiectivul e 2016. Peste acest obiectiv s-au suprapus 2 rânduri de alegeri - europarlamentare şi prezidenţiale. Aveţi deja un candidat, vă doresc succes pentru atingerea obiectivului din 2016. Vă asigur că ţara are nevoie de un partid nou, căruia să nu i se poată reproşa compromisurile făcute de partide, eu am fost parte a unora din aceste compromisuri.

Referitor la tema de azi, statul de drept... O valoare a statului de drept e asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului.

Dreptul la informare - toate guvernele s-au ascuns sub clauze de confidenţialitate pe chestiuni vitale pentru populaţie. Spre exemplu: cedarea exploatării resurselor de petrol şi gaze ale României. Dezbatarea pe arendarea celor 400.000 de hectare ADS. Totul se ascunde sub aceeaşi clauză, deşi pământul e al statului român, iar cetăţenii au dreptul la informare.

O altă caracteristică a statului de drept: echilibrul între puterile statului. Acesta, în România, a început să se realizeze, trebuie menţinut, şi nu trebuie afectat. Ţinta viitoare poate fi puterea judecătorească, în aşa fel încât să fie trecută sub control politic. Ponta vrea control politic asupra DNA-ului. Acest echilibru nu trebuie alterat. Aici este, în opinia mea, o obligaţie a partidelor politice responsabile, sper că PMP va fi unul din aceste partide.

Accesul liber la justiţie. Din acest punct de vedere, statul român a ajuns la o astfel de situaţie. Unii spun 'da, dar avocaţii sunt scumpi'. Legea obligă instanţa să le desemneze avocat din oficiu. Accesul neîngrădit la justiţie e altă componentă. Din acest punct de vedere, legislaţia garantează acest drept. E un alt punct atins de statul român.

Supremaţia Constituţiei - putem spune că judecătorii constituţionali, atunci când au avut posibilitatea, au pus sub controlul Constituţiei legile emise de Parlament şi au aplicat corecţiile necesare, dar nu putem spune că e realizată cât timp guvernele abuzează de ordonanţe de urgenţă sau cât au un Avocat al poporului care este supus politic sau pe care-l cumperi cu facilităţi de ultimă oră. Ciorbea e cel mai fericit de la Revoluţie încoace: i s-a mărit bugetul. Veţi vedea că Ciorbea va fi un Avocat al poporului docil. Educaţia a devenit un chioşc de diplome, doctorate. Cu supremaţia Constituţiei avem o problemă care ţine de oameni, şi nu de legi.

Separaţia puterilor în stat - cele 3 puteri funcţionează în armonie, dar nu cu intruziunea uneia în treaba celeilalte. Nu putem spune că România a fost ferită şi de hotărâri abuzive ale Parlamentului, dar şi invers, de hotărâri abuzive ale instanţelor care au obligat la anumite salarizări speciale. Din acest punct de vedere putem spune că s-a ajuns la un nivel acceptabil, dar încă imperfect. E loc de mai bine.

Cea mai evidentă implicare a unei puteri în activitatea alteia e atitudinea Parlamentului cu privire la cei pentru care parchetele cer investigaţii, măsura arestării preventive, sau unde sunt hotărâri judecătoreşti definitive de incompatibilitate, iar Parlamentul nu le pune în aplicare. Cei care au spus 'Parlamentul penalilor', mă tem că au argumente ce nu pot fi contrazise.

Aş reveni la evenimentul care a generat această masă rotundă legată de statul de drept. Vara lui 2012. Nu cred că e cazul ca eu să dezvolt subiectul, voi atinge doar tangenţial problemele. Am trecut prin 2 alegeri pentru preşedinţie şi 2 suspendări: 2007 - motivaţia a fost controlul asupra justiţiei, în 2012 a fost aceeaşi motivaţie.

Aici o să împărtăşesc şi câteva lucruri care mi-au rămas din vara lui 2012 când a fost o lovitură de stat eşuată, ca urmare a faptului că instituţiile au rămas în picioare. Îmi aduc aminte efortul de a-l îndepărta pe Avocatul poporului. Asta arată mizeria morală, dar şi dispreţul pentru ceea ce v-am dat ca fiind definiţia statului de drept. Lovitura a fost coordonată de Ponta şi Antonescu, oameni care azi se vor preşedinţii României. Cu acea ocazie, aici vin în zona de romantism, dincolo de susţinerea de la PDL, singurul partid care m-a susţiut, am văzut şi oportunişti care nu mai încăpeau pe scene pe lângă mine pentru a apăra, chipurile, statul de drept. Ei de fapt voiau să ia din necaz imagine, etichetă că sunt intransigenţi. Azi sunt în mizeria compromisului cu cei care au dat lovitura de stat. Poate înţelegeţi de ce România are nevoie de un partid nou.

Am fost unul dintre politicienii care au făcut compromisuri, dar nu atât de mizerabile! Azi, partidul care era fanionul statului de drept se duce cu arme şi bagaje drept acolo pentru a acoperi nevoia analizei eşecului de la europarlamentare. Imediat ce s-au anunţat exit-poll-urile s-a anunţat şi predarea PDL către PNL, partid care a reacţionat chiar la declaraţia cu privire la demisia preşedintelui.

Aş aminti că, dincolo de cele rele, în vara lui 2012, deşi atmosfera era copleşitoare, două structuri de presă au rămas verticale în apărarea statului de drept: Evenimentul zilei şi B1. Le sunt recunoscători că nu au ezitat, deşi era o presiune formidabilă, să apere statul de drept. Între timp au mai apărut organisme de presă care înceară să protejeze statul de drept, lucru îmbucurător.

Vin în zona mass-mediei... Acuz CNA-ul că a devenit un instrument de protejare a abuzului făcut de unele trusturi. Nu fac o vinovăţie unui ziar sau unei televiziuni. CNA e o instituţie care nu funcţionează!

Funcţionarea Avocatului poporului şi funcţionarea CNA-ului sunt două mari probleme instituţionale. Aceste două instituţii trebuie urgent aduse la funcţionarea normală, specifică unui stat de drept.

M-aş întoarce la statul de drept. Am convingerea că România va reuşi, că majorităţile se vor trezi, şi am convingerea că putem controla în momentul de faţă un eventual proces de regres.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Avarul
06 Jul 20:37
Nu -l dati daca este pe miini bune
Răspunde
0 -2
penali din USD (99,99% din famiglia pesedisto-varanista), nu va fie frica !
05 Jul 11:43
nastase a promis ca pune o vorba buna la baietii din penitenciare! Nu va iau pe toti odata, ci cate unul pe rand, dupa frumusete!

Pana si pe Voiculescu il asteapta cineva, desi bese cand e in direct la TV si e urat ca noaptea!

PS: Un loc special il vor avea pupatorii de koor varanist: gadea, badea, ciuvica si ursu

PS2: SERBAN, pupatorul cel mai fidel de koor varanist trebuie sa vina cu alifia de acasa. Nebunii ca el au regim special
Răspunde
1 -2
Trustul santajist INTACT transmite salutari fratilor rusi care i-au ajutat sa puna mana pe putere in 2012!!!!
05 Jul 11:25
famiglia pesedistilor organizatori de asasinate la comanda si de amenintari cu asasinarea reciproca, spagatistul cu pene-n f u n d Badea si alti angajati ai varanului devalizator de tara, explica cel mai bine de ce nu trebuie votat plagiatorul si ciuma rosie:

h t t p s://www.youtube.com/watch?v=_W2MRsmnx7w


Milioanele de r e t a r d a t i privitori la haznalele 1-2-3, trebuie sa tina cont de parerile santajistilor angajati la varanul turnator
Răspunde
1 -2
nasol
05 Jul 11:47
5 nasol de tot. Nastase n-case trebuie musai sa-i rezerve un pat in celula si domnului Voiculescu. Saltea face rost seful din banii care i-au mai ramas din CRESCENT, ICA sau santaje
5 -1
Papici
04 Jul 21:37
Inlacrimat ca o mireasa la altar, stergandu-se la ochi cu batiste cumparate din banii nostri, sau poate din banii lui Bercea, Basescu demisu iti sfasie inima astazi. Au trecut de mult zilele cand iesea la tribuna de la Cotroceni, ca un bivol aruncand flacari pe nari, injurand ca un birjar pe toti cei care ii erau impotriva, acuzand coruptia lui "Victor Viorel Ponta", asa cum il numea el pe premierul ce incerca din rasputeri sa repare crimele si faradelegile facute de Basescu pe vremea cand era presedinte-prim ministru.

Astazi, cerseste ca un milog ingaduinta populatiei pe care el a asuprit-o, a mintit-o, a furat-o si si-a batut joc de ea in toate modurile posibile in fiecare zi, aproape zece ani de mandat dictatorial.

Nici hotarat nu mai e, pentru ca acum cere cuminte sfatul consilierilor prezidentiali, acea gasca de infractori inca ne-incarcerati, adunata minutios dintre oamenii fara caracter care l-au slujit ca niste sclavi, de-a lungul multor faradelegi ale sale. Acum cere sfatul lor in privinta demisiei din functia de fost presedinte/guvernator. Nu mai demisioneaza in cinci minute, ca altadata. Acum, cand orice om cu bun simt, aflat intr-o situatie similara, ar fi demisionat din prima clipa a izbucnirii scandalului, Basescu nu-si dezminte caracterul infect, turnand si mai mult adeziv pe scaunul prezidential de care sta bine lipit, si nu demisioneaza.

Nu e nimic, domnule fost-presedinte demis, nu e nici o problema. Noi romanii, oricum nu te mai consideram de mult presedintele acestei tari.

Vom scapa de tine negeresit. Chiar si cu dalta si ciocanul daca va trebui, te vom dezlipi de biroul de la Cotroceni, cand va veni timpul si te vom conduce bucurosi pe drumul catre penitenciar, acolo unde deja ai acumulat ani intregi de absente nemotivate.Demisul -mafiot la hazna!
Răspunde
1 -2
Trustul santajist INTACT transmite salutari fratilor rusi care i-au ajutat sa puna mana pe putere in 2012!!!!
05 Jul 11:46
8 famiglia pesedistilor organizatori de asasinate la comanda si de amenintari cu asasinarea reciproca, spagatistul cu pene-n f u n d Badea si alti angajati ai varanului devalizator de tara, explica cel mai bine de ce nu trebuie votat plagiatorul si ciuma rosie:

h t t p s://www.youtube.com/watch?v=_W2MRsmnx7w


Milioanele de r e t a r d a t i privitori la haznalele 1-2-3, trebuie sa tina cont de parerile santajistilor angajati la varanul turnator
5 -2
Papici
04 Jul 21:32
Inlacrimat ca o mireasa la altar, stergandu-se la ochi cu batiste cumparate din banii nostri, sau poate din banii lui Bercea, Basescu demisu iti sfasie inima astazi. Au trecut de mult zilele cand iesea la tribuna de la Cotroceni, ca un bivol aruncand flacari pe nari, injurand ca un birjar pe toti cei care ii erau impotriva, acuzand coruptia lui "Victor Viorel Ponta", asa cum il numea el pe premierul ce incerca din rasputeri sa repare crimele si faradelegile facute de Basescu pe vremea cand era presedinte-prim ministru.

Astazi, cerseste ca un milog ingaduinta populatiei pe care el a asuprit-o, a mintit-o, a furat-o si si-a batut joc de ea in toate modurile posibile in fiecare zi, aproape zece ani de mandat dictatorial.

Nici hotarat nu mai e, pentru ca acum cere cuminte sfatul consilierilor prezidentiali, acea gasca de infractori inca ne-incarcerati, adunata minutios dintre oamenii fara caracter care l-au slujit ca niste sclavi, de-a lungul multor faradelegi ale sale. Acum cere sfatul lor in privinta demisiei din functia de fost presedinte/guvernator. Nu mai demisioneaza in cinci minute, ca altadata. Acum, cand orice om cu bun simt, aflat intr-o situatie similara, ar fi demisionat din prima clipa a izbucnirii scandalului, Basescu nu-si dezminte caracterul infect, turnand si mai mult adeziv pe scaunul prezidential de care sta bine lipit, si nu demisioneaza.

Nu e nimic, domnule fost-presedinte demis, nu e nici o problema. Noi romanii, oricum nu te mai consideram de mult presedintele acestei tari.

Vom scapa de tine negeresit. Chiar si cu dalta si ciocanul daca va trebui, te vom dezlipi de biroul de la Cotroceni, cand va veni timpul si te vom conduce bucurosi pe drumul catre penitenciar, acolo unde deja ai acumulat ani intregi de absente nemotivate.Demisul -mafiot la hazna!
Răspunde
2 -2
NINA
04 Jul 18:53
SUB PRIVIREA NEPUTINCIOASA A DL. IOAN RUS, MINISTRUL TRANSPORTURILOR,SUBALTERNII ISI FAC DE CAP?
O MICA AFACERE “MARCA”INREGISTRATA CARMEN MARIA POPESCU, DIRECTOAREA DE ACHIZITII DE LA CFR CALATORI?
“Firma lui Florin Walter a încasat în 2013 peste 1 milion de euro de la compania de stat.
Externalizarea serviciilor de curățenie a trenurilor care pleacă din Gara de Nord a umplut cu milioane de euro conturile firmei Romprest.
Dacă în primele șase luni ale anului, CFR Călători București a decontat peste 500.000 de euro firmei Romprest Servicii Integrate, în 2013, firma patronată de Florin Walter, a golit bugetul companiei feroviare de peste 1,13 milioane de euro pentru așa-zise sevicii de salubrizare a trenurilor. Numai din salubrizarea vagoanelor de călători, Romprest a încasat aproximativ 500.000 de euro.
Potrivit registrului operațiunilor generatoare de obligațiuni de plată al CFR Călători București, în perioada ianuarie-decembrie 2013, conducerea CFR Călători București a decontat peste 5,13 milioane de lei firmei Romprest Servicii Integrate. Pe lângă salubrizarea vagoanelor, angajații Romprest sunt plătiți pentru compactare gunoi, colectare gunoi, manipulare acumulatori, colectare transport depozitare gunoi, salubrizare automotoare, deszăpezire, salubrizare, gunoi menajer, colectare gunoi menajer, colectare transport depozitare gunoi menajer și salubrizare automotoare Desiro. Pe lângă serviciile de curățenie în trenuri, Romprest a încasat peste 1,1 milioane de lei pentru servicii de salubrizare. „Milioane de euro se cheltuiesc anual de către conducerile celor opt regionale CFR Călători. Cei mai mulți bani se cheltuiesc de CFR Călători București”, ne-au explicat surse din cadrul companiei.
Romprest încasează bani și pentru manipularea acumulatorilor, în contul firmei de curățenie intrând peste 670.000 de lei. Serviciile de curățenie a automotoarelor și a Săgeților Albastre a costat
Răspunde
4 -5
Trustul santajist INTACT transmite salutari fratilor rusi care i-au ajutat sa puna mana pe putere in 2012!!!!
04 Jul 16:40
famiglia pesedistilor organizatori de asasinate la comanda si de amenintari cu asasinarea reciproca, spagatistul cu pene-n f u n d Badea si alti angajati ai varanului devalizator de tara, explica cel mai bine de ce nu trebuie votat plagiatorul si ciuma rosie:

h t t p s://www.youtube.com/watch?v=_W2MRsmnx7w


Milioanele de r e t a r d a t i privitori la haznalele 1-2-3, trebuie sa tina cont de parerile santajistilor angajati la varanul turnator
Răspunde
5 -2
Emil
04 Jul 21:36
10 BĂSESCU-N PUȘCĂRIE
.


... sau DELIRUL GĂLEȚII...
.

Deasupră-mi din Jilava, cerul se înalţă printre gratii,
Şi din găleata spartă ,ciuruită, la el privesc .
Eu, vaporeanul vânzător dă flote .
Sute de stele negre văd în faţa ochilor ... cred c-am înebunit,
EU, turnătorul Băseskar ... idolul drakului !!! ... îl văd pe lînga mine.
Iar după ani de mers, ca prostul, cu-aceiasi găleata strîmbă, înfundată,
Întors din nou la şatra mea de ucigaşi ,cea blestemată,
Am alergat grăbit spre buda împuţită şi m-am împiedicat ca prostul.
Şi văd iar chipul meu în găleata ciuruită, ce-o folosesc pe post de budă şi gamelă .
Şi iurta mea de ucigaş mongol , era pustie , putrezită
Şi ai mei , ce au plecat în lumea celor sfinte, fugind la cimitir, ca porcii !!
Să stea precum păduchiul : drept-înfipt ! ... în ceá-ţărână . proaspăta.
şi prefirată .
strălucitoare , amplă şi divină ...
Țărână sacră şi prezidențială ... doar e a mea ! sau a fost ??!!!??
Și e prea-plină
de Kăkat difuz , scabros, mongol.
4 -4
Un guvern depasit de situatie, cum ar pute pretinde controlul profesional al justitiei ?
04 Jul 16:22
Nu cred ca guvernul vrea control politic asupra DNA,poate unul profesional , dar asta este alctceva .Sau scoterea lui de sub control poltic, dar asta dupa ce va pierde puterea si increderea populara .Caci sta cu mana intinsa si astepta ca UE sa spuna pe cine sa aresteze, in ce conditii, ca DNA-ul sa aiba oricand martori la dispozitie , sau la nevoie sa creeze altii, instantel sa spuna lumii de ce condamna duap 10 luni si asta lung si alambicat.
Un guvern depasit ,care nu stie sa dea legi decat dupa ce citeste o directiva a UE, ca doar de-aia suntem membrii.
Răspunde
4 -5
nasol
04 Jul 16:35
5 nasol de tot. Nastase n-case trebuie musai sa-i rezerve un pat in celula si domnului Voiculescu. Saltea face rost seful din banii care i-au mai ramas din CRESCENT, ICA sau santaje
1 0
DAC
04 Jul 16:17
De ce? Ca sa se poata contesta Bacalaureatul si a doua oara. Asa DNA fara control politic aplica doar Legea si poate sa il aresteze pe Ponta ca a plagita si la EximBank..
Răspunde
1 0
DAC
04 Jul 16:16
De ce? Ca sa se poata contesta Bacalaureatul si a doua oara. Asa DNA fara control politic aplica doar Legea si poate sa il aresteze pe Ponta ca a plagita si la EximBank..
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?