Stolojan, către Dăncilă, în PE: Convingeţi că România e pregătită să adere la Schengen

 
Stolojan, către Dăncilă, în PE: Convingeţi că România e pregătită să adere la Schengen
Stolojan, către Dăncilă, în PE: Convingeţi că România e pregătită să adere la Schengen

Europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat, marţi, că România nu este nici membră a spaţiului Schengen şi nici membră a zonei Euro, ceea ce arată că nu este pe deplin integrată în UE. El i-a cerut Vioricăi Dăncilă să se întâlnească cu reprezentanţii instituţiilor de care depinde aderarea.

"V-aţi exprimat îngrijorarea ca statele membre din est să nu fie lăsate la periferia UE. Atât timp cât de exemplu România nu este nici membră a spaţiului Schengen şi nici membră a zonei euro, ţara noastră nu este pe deplin integrată în UE. Preşedinţii instituţiilor europene au arătat că România este pregătită şi că susţin aderarea ei la Schengen. Dar nu este suficient. Ca premier, aveţi obligaţia faţă de toţi românii şi faţă de mediul de afaceri din România de a va întâlni cât mai rapid cu prim-miniştri din Olanda şi Franţa, cu cancelarii Germaniei şi Austriei şi să îi convingeţi că România merită şi e pregătită să adere la Schengen", a declarat Theodor Stolojan, în plenul Parlamentului European.

Acesta a adăugat că premierul ar trebui să poarte discuţii şi în parlamentul olandez, dar fără Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, fiind "lipsiţi de credibilitate".


"În Olanda, ar trebiui să mergeţi şi în Parlament, dar fără cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlmentului României, care sunt lipsiţi de orice credibilitate datorită motivelor binecunoscute", a adăugat Stolojan.

Potrivit mediafax.ro, europarlamentarul i-a mai cerut premierului Viorica Dăncilă să facă public planul de acţiune pentru aderarea la zona euro.

"În ceea ce priveşte zona euro, v-aţi pronunţat că veţi face public planuld e acţiune în acest scop. Anul 2018 a trecut şi nu avem încă planul. Vă rog să vă împliniţi promisiunea în cel mai scurt timp posibil", a adăugat Theodor Stolojan.

Theodor Stolojan a susţinut că miniştrii din Cabinetul Dăncilă ar trebui să ţină cont de recomandările experţilor din reprezentanţa României, fiind noi şi fără experienţă privind dosarele de pe agenda europeană.

"Avem dosare grele pe masă negocierilor cu Consiliul: migraţia, mobilitatea în transporturi, peste 40 de rapoarte care privesc cadrul financiar multianual 2021-2027 şi altele. Soluţiile din aceste negocieri vor prefigura viitorul UE în următorii ani. După cum ştiţi, aveţi foarte mulţi miniştri noi care nu au experienţa negocierilor cu instituţiile europene. Vă rog să le cereţi să se bazeze pe recomandările experţilor de la reprezentanţa României care cunosc foarte bine dosarele de pe agenda europeană", a punctat Stolojan.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?