USR atacă Guvernul după declarațiile lui Predoiu pe justiție

Thursday, 28 November 2019, 14:59, Sursă: Realitatea.net

Deputatul USR Stelian Ion, unul dintre cei mai vehemenți opozanți la politica PSD în materia de justiție, a lansat, joi, critici dure la adresa actualei guvernări, după conferința de presă a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.

Adaugă părerea ta

Deputatul USR spune că nu se schimbă mai nimic, nu se repară aproape nimic din ce a distrus PSD în materie de justiție și că avem în față „un peisaj dezolant”. 

"Sunt dezamăgit să constat că, în ciuda apelului pe care l-am făcut în mod public acum două săptămâni, Ministerul Justiției insistă să declanșeze procedura numirii procurorilor de rang înalt (procuror general, procuror-șef DNA, procuror-șef DIICOT) înainte de a face modificările legislative care reglementează procedura de numire a acestora", a scris Stelian Ion pe Facebook.

Liderul USR îl întreabă pe ministrul Justiției "dacă tot nu poți mulțumi pe toată lumea, de ce alegi să-i mulțumești pe Tăriceanu și UDMR, care au batjocorit justiția alături de PSD, întorcând spatele celor care au înghețat în stradă la nenumărate proteste și care au luat bastoane în cap și gaze lacrimogene pe 10 august? Din calcule politice?”, spune Stelian Ion.

Mesajul complet al lui Stelian Ion:

Astăzi, ministrul Justiției, dl. Cătălin Predoiu, a lansat un apel ca procurorii să intensifice lupta împotriva criminalității organizate, a infracționalității cu violență și a corupției. Cred sincer că nu lipsa acestui imbold era ceea ce lipsea și astepta sistemul judiciar. De la nivelul Guvernului și al Ministerului Justiției se așteaptă măsuri concrete și ferme, mai puțin îndemnuri înflăcărate.

Sunt dezamăgit să constat că, în ciuda apelului pe care l-am făcut în mod public acum două săptămâni, Ministerul Justiției insistă să declanșeze procedura numirii procurorilor de rang înalt (procuror general, procuror-șef DNA, procuror-șef DIICOT) înainte de a face modificările legislative care reglementează procedura de numire a acestora.

Problema principală în ultimii ani, care a condus la situații de criză inacceptabile în sistemul judiciar, a fost aceea că am avut un cadru legal care a permis ca numirile procurorilor de rang înalt să se facă de către politicieni. Această problemă nu poate fi rezolvată prin schimbarea politicienilor care fac numirile, ci prin schimbarea procedurilor, astfel încât factorul politic să fie cât mai puțin implicat în aceste numiri. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră. Trebuie să ieșim din paradigma „cei numiți de noi sunt ex-officio mai buni decât cei numiți de ei” câtă vreme factorul politic atârnă încă cel mai greu la aceste numiri.

Primul punct din Acordul pe care USR l-a semnat cu PNL pentru susținerea guverului Orban a angajat guvernul să implementeze recomandările din cadrul MCV și să pună în acord legile justiției cu avizele Comisiei de la Veneția și recomadările GRECO.
Numirea procurorilor de rang înalt nu a fost considerată o prioritate absolută de către părțile semnatare, fiind mai important ca, în primă fază, legislația să fie corectată astfel încât să fie asigurate toate garanțiile de independență și meritocrație, urmând ca numirea efectivă să fie făcută după modificării procedurilor legale.
De altfel, și în programul de guvernare votat în Parlament la instalarea Guvernului Orban se menționează angajamentul Guvernului de a pune în aplicare cu prioritate recomandările din cadrul MCV, avizele Comisiei de la Veneția, recomandările GRECO, ale Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni.

Ca atare, demersurile pe care le face actualmente ministrul Justiției pentru declanșarea procedurilor de numire a procurorilor de rang înalt în condițiile legislației actuale, criticate de organismele sus menționate și de o bună parte a magistraților români trebuie abandonate până la momentul în care vom avea cadrul legal corect, echilibrat, care să ofere garanții reale de independență, prin elaborarea unei proceduri de selecție pe criterii obiective, din care să fie înlăturat factorul politic.

Nu putem continua politica în domeniul justiției urmând resemnați niște reguli pentru care organismele europene, societatea civilă și magistrații ne-au criticat atât de aspru. Nu putem spune că unele legi sunt proaste doar când sunt aplicate de PSD, dar sunt bune când le aplicăm noi. Dacă nu schimbăm paradigma, ne vom întorce iar și iar în același loc de unde am plecat și vom genera aceleași crize.

Rezolvarea problemei deficitului de personal din magistratură nu se face prin prorogarea intrării în vigoare a modificărilor făcute de Dragnea, ci prin abrogarea lor. De ce să mai amânăm un an? Pentru a o lua iar de la capăt anul viitor?

Înțeleg că s-au făcut niște promisiuni la acordarea încrederii pentru Guvernul Orban, dar unele dintre ele se bat cap în cap. S-au promis de toate tuturor. Și atunci, dacă tot nu poți mulțumi pe toată lumea, de ce alegi să-i mulțumești pe Tăriceanu și UDMR, care au batjocorit justiția alături de PSD, întorcând spatele celor care au înghețat în stradă la nenumărate proteste și care au luat bastoane în cap și gaze lacrimogene pe 10 august? Din calcule politice?

Nu aș vrea să aud de la cineva argumentul Referendumului. Referendumul acela, cu toată stângăcia cu are au fost formulate întrebările, a fost eminamente PRO justiție, PENTRU ocrotirea cetățenilor onești în fața infractorilor, nicidecum pentru păstrarea Secției Speciale sau a legii recursului compensatoriu. Referendumul a fost consultativ și produce efecte politice, nu juridice. Ce au înțeles politicienii din acest rezultat. Fiecare se pare că a înțeles ce a vrut și ce îi convine.

În privința desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, anunțul că Guvernul nu va proceda la desființarea ei și că așteaptă să îi convingem în Parlament pe Nicolicea și Iordache, ori pe Tariceanu și Ponta, este dezamăgitor. Această armă instituțională creată de Dragnea pentru intimidarea magistraților trebuie dezasamblată rapid.

Dacă mai adăugăm și atitudinea Ministerului Justiției față de Legea recursului compensatoriu, avem în față un peisaj dezolant. Nu se schimbă mai nimic, nu se repară aproape nimic din ce a distrus PSD-ul în materie de justiție. Ok, nu mai stăm cu teama că se dă mâine ordonanță de amnistie și grațiere, dar legea recursului compensatoriu scoate AZI criminalii și corupții din penitenciare, iar procurorii de rând înalt vor fi puși pe funcții tot de politicieni.

Cum adică nu abrogăm legea asta odioasă pentru că se supără CEDO și ne sancționează? CEDO nu știe ce efecte oribile a produs acest act normativ? Dacă nu știe, e rolul MJ să întocmească un dosar bine documentat cu studii și analize și să le arate judecătorilor de la CEDO aceste orori. Sunt sigur că nu ne vor sancționa dacă începem reabilitarea centrelor de detenție și abrogăm aceasta lege nenorocită. Mai ales că CEDO nu ne-a cerut niciodată să adoptăm legea recursului compensatoriu, ci să propunem un plan coerent de măsuri care să rezolve problema condițiilor din penitenciare.

Comentarii Existente
2019-11-29 06:16:31
USR vrea totul revolutionar ,nu stiați :

Eminescu nu stia „Ce-i mâna pe ei în luptă/Ce dorea acel Apus”?.Pentu USR si PNL e clar,readucerea securității la butoane si clonarea Codruței,pentru ca lupta politica să aibă un contur.Preocupări de găsirea de fonduri pentru plata obligațiilor sociale,investiții ca sa ce,reorganizarea apartului de stat,aș,astea sunt flasuri electorale.Sa revină tot ce a înlăturat Dragnea ,că de-aia l-au condamnat! Dar s-au obligat să ia pielea ursului din pădure,sau sa dea cu barda in Dumnezeu ?Recursul a fost prin lege introdus ?SIIM i-a speriat pe abuzivi si au promis ca nu mai fac ce spune CIA?Atunci le Revolutie bre,tabula Tasa,luati de la inceputul de inceput .?

Alte articole din: JUSTIŢIE