Taxe şi impozite mai mari pentru români, dacă FMI va acorda ţării noastre un împrumut

Monday, 09 March 2009, 08:48 Sursă: Realitatea TV

Taxe şi impozite mai mari! Este preţul pe care România îl va plăti dacă va bate palma cu Fondul Monetar Internaţional pentru un împrumut. În acest caz, majorarea dărilor este inevitabilă, spun specialiştii, dacă ne uităm la experinţa trăită de ţările vecine.
Adaugă părerea ta

Ungaria, care a împrumutat anul trecut 25 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, a fost nevoită să mărească TVA-ul de la 20 la 23 la sută. Era o măsură aşteptată, spun specialiştii, având în vedere că Executivul de la Budapesta trebuie să-şi îndeplinească angajamentele faţă de cele două instituţii.

Experienţa Ungariei ar putea fi trăită şi de România, avertizează analiştii, dacă ţara noastră va primi un împrumut. România are nevoie de aceşti bani pentru acoperirea datoriilor companiilor private, dar şi pentru finanţarea deficitului bugetar. În cel mai pesimist scenariu asta înseamnă 18 miliarde de euro.

Specialiştii spun însă că ne putem descurca şi cu 10-11 miliarde. Pentru a face rost de o astfel de sumă, ţara noastră va avea în vedere mai multe instituţii de la care se va putea împrumuta. Printre ţările care au obţinut recent bani de la Fondul Monetar Internaţional se numără Ucraina, Letonia sau Serbia.

 

O delegaţie a FMI va fi la Bucureşti între 11 şi 25 martie
O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) vine la Bucureşti în perioada 11-25 martie şi va discuta despre un posibil program al FMI pentru România, "parte a unui pachet multilateral de finanţare", la care să mai ia parte UE şi Banca Mondială, a anunţat luni Fondul. Delegaţia va fi condusă de Jeffrey Franks.