Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ȘOCANT! Peste două tone de produse toxice, confiscate de polițiști în toată țara

Saturday, 07 December 2019, 14:42 Sursă: realitatea.net, politiaromana.ro

Acțiunea „Toxicontrol” vine după tragedia de la Timișoara, din 18 noiembrie, când doi copii şi mama unuia dintre ei au murit, în urma unei acţiuni de deratizare şi dezinsecţie.

Poliţiştii au confiscat peste 850 de kilograme și 1.300 de litri de produse de protecție a plantelor și substanțe utilizate la dezinfecție, dezinsecție și deratizare. În perioada 21 noiembrie – 6 decembrie au fost verificați 345 de agenți economici, a anunțat, sâmbătă, Poliția Română într-un comunicat de presă. Polițiștii au descoperit 53 de încălcări ale legii, iar 34 de persoane sunt, în prezent, cercetate. De asemenea, au fost aplicate 134 de amenzi. De pildă, în Galați, au fost găsiți, la o firmă, 200 de litri de substanțe. Directorul societății este cercetat acum pentru trafic de produse toxice. 

Polițiștii de Arme, explozivi și substanțe periculoase au controlat în perioada 21 noimebrie- 6 decembrie 345 de firme autorizate „să desfăşoare operaţiuni cu substanţe utilizate pentru igiena şi sănătatea publică, la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare sau cu produse de protecţie a plantelor”, transmite Inspectoratul General al Poliției Române în comunicatul de pe 7 decembrie.

„În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 53 de fapte de natură penală, dintre care 29 de infracţiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, opt sancţionate de art. 359 Cod penal (Traficul de produse sau substanţe toxice), trei la Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor şi 13 infracţiuni la alte acte normative”, se arată în comunicatul IGPR.

Poliția anunță că „au fost dispuse măsuri de cercetare a 34 de persoane care sunt bănuite că, sub diferite forme, ar fi participat la săvârşirea acestor infracţiuni.

Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 164,4 kg. şi 1.062 de litri de produse de protecţie a plantelor, precum și 707 kg. și 293 de litri de substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare”.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate de către instituțiile participante la acțiune 134 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 267.600 de lei.

La începutul acestei săptămâni, polițiștii au confiscat de la o societate de la Galați 200 de litri formaldehidă pentru care nu avea acte doveditoare.

„Exemplu:

La data de 3 decembrie 2019, polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Galați - Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Galați.

Astfel, s-a constatat că în cadrul societății sunt deținuți ilegal, în vederea comercializării, 200 de litri de substanță Formaldehidă, clasificată ca fiind toxică.

Față de directorul societății se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de produse și substanțe toxice”, potrivit aceluiași comunicat.

IGPR mai precizează că ”astfel de activităţi au fost desfăşurate şi în primul trimestru al anului şi vor avea loc şi în perioada următoare”.

***

Acțiunea ”Toxcontrol” intervine după tragedia de la Timișoara, unde o femeie și doi copii au murit și câteva zeci de persoane au fost internate, în urma unei deratizări ilegale.

În urmă cu aproape o lună, pe 18 noiembrie, doi copii mici și o mamă au murit  în Timișoara după o deratizare și dezinsecție în blocul în care locuiau.

Anchetă de amploare la Timișoara, după deratizarea care a ucis trei oameni

Două persoane, soț și soție, au fost duse la spital, sâmbătă, în urma unei acțiuni de deratizare pe scara unui bloc din Suceava. Cei doi suceveni au reclamat că se simt rău sâmbătă dimineața, în jurul ore 10:00, după ce în blocul în care locuiesc a fost făcută o deratizare. S-a intervenit la fata locului cu doua ambulante SMURD si cu un echipaj special CBRN. 

Două persoane internate la spital după o deratizare în Suceava

 

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri