Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Românii sunt afectaţi de creditele în monede străine

Friday, 16 January 2009, 06:28 Sursă: Realitatea TV

Cei mai afectaţi sunt cei care au apelat la un credit în altă monedă decât cea naţională deoarece se supun acum riscului valutar. De exemplu, cei care au contractat un credit în 2007 în yeni japonezi plătesc acum o rată aproape dublă. Asta pentru că moneda costă în prezent cu 95% mai mult ca în urmă cu doi ani.

Şi cei care s-au împrumutat în franci elveţieni sunt în pierdere. În prezent, un franc elveţian este cu aproape 1 leu mai mult ca în 2007.

De altfel, creditele ipotecare în astfel de monede erau foarte căutate şi accesibile în urmă cu doi ani. Pe de altă parte, mai sunt afectaţi şi cei care nu citesc bine documentele atunci când se înhamă la un credit şi se trezesc după un an sau doi că au de plătit rate mult mai mari.

Câţiva dintre cei care se lovesc de astfel de situaţii ne-au semnalat problemele cu care se confruntă. Iulia ne spune că, în urmă cu mai bine de un an, a contractat un credit ipotecar pe 25 de ani. În contract era stipulată dobânda fixă pe un an de 7,4%. Ea a aflat recent că banca a majorat dobânda cu mai bine de 2,5%.

Nicolae Stancu povesteşte despre un credit al fiicei sale, pe care a fost nevoit să îl preia. Acesta se plânge că, pe lângă banii pe care îi are de returnat, i se mai percepe şi un comision de 3 euro.

Laurenţiu ridică o altă problemă - comisionul de succesiune. El spune că cei care au moştenit depozite sunt nevoiţi să plătească un comision de 2% dacă vor să retragă sau să transfere acei bani.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri