România va trebui să acopere anul viitor 33% din consumul brut de energie electrică din resurse regenerabile, a declarat directorul general din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Săndulescu.
\"România are două ţinte obligatorii de îndeplinit. Una dintre ele se referă la 2010, când 33% din consumul brut de energie electrică trebuie acoperit din resurse regenerabile. Pentru asta va trebui să vedem care va fi consumul brut de energie electrică anul viitor şi care va fi producţia de energie din resurse regenerabile\", a explicat Săndulescu, care a precizat că în acest an consumul de electricitate a scăzut, ca urmare a crizei.
Cea de-a doua ţintă se referă la 2020, când 24% din consumul total de energie va trebui să fie din surse regenerabile. \"Suntem optimişti atât datorită unităţilor pe care le avem în funcţiune, cât şi a proiectelor pe care le avem în derulare. Avem parcuri eoliene de 1.000 MW în construcţie şi unităţi de 2.900 MW cu aviz de racordare emis. Deşi e criză, investiţiile în acest domeniu au continuat să vină, investiţii private\", a mai spus Săndulescu. Oficialul a subliniat că România, spre deosebire, de Bulgaria, nu a acordat avize de construcţie a unor proiecte eoliene în arii protejate.
Pentru 2010, Ministerul Economiei va avea în vedere finalizarea foii de parcurs privind promovarea energiilor din resurse regenerabile solicitate de Comisia Europeană şi revizuirea strategiei energetice pentru previzionarea consumului de energie din România. Pe 19 noiembrie, ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a semnat contractele de finanţare pentru primele 6 din cele 14 proiecte aprobate până acum privind sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile. Cele şase proiecte au o valoare totală de circa 269 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă aprobată este de aproape 114 milioane lei.