Relaxarea creditării ipotecare va avea loc în 2010

Thursday, 26 February 2009, 09:32 Sursă: NewsIn

Preşedintele Reprezentanţilor bancherilor din România, Radu Gheţea, a explicat că românii vor putea obţinte credite ipotecare mult mai uşor, după anul 2010. De asemenea, creditarea în sectorul imobiliar îşi va relua creşterea în cel mult un an, în condiţiile în care, în România, ponderea creditului ipotecar în volumul total al creditului şi în produsul intern brut "este foarte departe de nivelul mediu european", potrivit lui Gheţea.
Adaugă părerea ta

În prezent, băncile acordă credite ipotecare din ce în ce mai greu. Din cauza crizei financiare, instituţiile de credit se confruntă cu riscuri mari, pe care încearcă să le evite sistând creditarea. Totuşi, câteva bănci sunt dispuse să ofere bani pentru cumpărarea de case, dar aceste instituţii nu au reuşit să atragă niciun client.

"În România este nevoie de case, chiar şi acum există o piaţă. Momentan creditarea se mişcă încet, este la relanti, însă există semnale că, în cel mult un an, vom asista la relansarea activităţii, fiind deosebit de importantă atât pentru clienţi, cât şi pentru bănci", a spus Gheţea.

Cu toate acestea, există şi în prezent bănci care dau împrumuturi ipotecare, susţine preşedintele ARB, care nu a vrut însă să precizeze numărul acestora.

Totodată, ARB a finalizat codul de conduită pentru sistemul bancar, care se referă la creditarea ipotecară. Codul a fost elaborat conform prevederilor la nivel european şi, în prezent, mai trebuie aprobat de Consiliul de Administraţie al ARB până la intrarea în vigoare, a precizat Gheţea.