Liberalii se întâlnesc astăzi cu demisia lui Crin Antonescu pe masă. Asta potrivit surselor din partid, citate de ziarul Gândul, conform cărora preşedintele PNL este decis să renunţe la funcţie în cazul în care partidul va decide astăzi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional intrarea la guvernare alături de PD-L. De altfel, Antonescu a spus în această campanie electorală că liberalii că nu vor colabora cu Băsescu, atâta timp cât el este preşedintele formaţiunii.
Preşedintele PNL a anunţat înaintea şedinţei că partidul său este \"puternic, unitar, un partid cu deminitate şi cu principii, un partid care se respectă şi îşi va respecta electoratul\". Întrebat de ziarişti dacă va accepta o eventuală decizie a majorităţii, chiar dacă aceasta nu va coincide ideilor sale, Antonescu a lasat să se înţeleagă că se va opune colaborării cu PD-L şi Traian Băsescu. \" Orice partid politic îşi doreşte intrarea la guvernare cu atât mai mult într-un moment în care România are nevoie de un guvern bun. Asta nu înseamnă deloc o tentativă de abandon a poziţiiilor şi principiilor partidului\", a spus Antonescu referindu-se la vocile liberale care au spus că ar dori reluarea colaborării cu democrat-liberalii.
Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban s-au pronunţat şi marţi ferm împotriva oricărei legături cu democrat-liberalii, în timp ce de cealaltă parte, o serie de lideri ai partidului, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu şi Romeo Stavarache au spus că o astfel de variantă ar trebui luată în discuţie.
De altfel, cel care a aprins fitilul scandalului a fost chiar fostul premier Tăriceanu. Acesta a fost sunat după alegerile de duminică de preşedintele Traian Băsescu, pentru ca ulterior liberalul să iasă cu declaraţii în care a criticat statutul de \"căţeluş\" pe care PNL l-a avut în raport cu PSD în ultima perioadă. Meleşcanu a criticat şi el această alipire de social-democraţi, spunând că a fost o greşeală, ca după turul I să nu se discute cu toate partidele.
Antonescu: Tăriceanu e jenant!
Marţi seară, preşedintele Crin Antonescu l-a atacat vehement pe predecesorul său. \"Pentru mine a fost o mare dezamăgire, nu pentru faptul că nu mai are nicio calitate în partid, dar niciuna, să negocieze, să angajeze, să se iţească aşa la gardul partidului arătându-şi farmecele sau arătând farmecele partidului. Dincolo de chestia asta care-l pune într-o situaţie jenantă pe domnia sa ca om politic, ca om care a fost prim-ministru, preşedinte al unui mare partid. Dincolo de asta, este un semnal extrem de păgubos dacă un om care s-a bătut cu Traian Băsescu şi într-un fel a reuşit să reziste, a câştigat nişte partide (sic!), a arătat că se poate rezista, că se pot face şi lucruri bune la guvernare, chiar dacă îl ai pe unul preşedinte care îţi pune beţe în roate, şi e puţin spus, dacă un asemenea om la primul apel al lui Traian Băsescu fuge în direcţia sa, fuge să pupe papucul sultanului.... Nu e vorba că au vorbit la telefon, poate vorbi oricine, dar faptul că după aceea are loc o reacţie politică în care ni se spune că am fost remorcile PSD, ni se spune că am fost căţeluşii PSD, ni se spune că am trădat valorile dreptei, adică începi să vorbeşti ca... să nu dau nume... e jenant\", a spus Antonescu într-o emisiune de la Antena 3, precizând că opţiunea sa este pentru păstrarea relaţiei cu social-democraţii.
Antonescu supralicitase şi el în urmă cu câteva zile în direcţia PD-L, punând o condiţie greu de acceptat pentru oamenii lui Boc: ca liberalii să dea premierul într-un astfel de guvern.
O parte din liderii judeţeni ar vreau cu PD-L
În ciuda fermităţii preşedintelui PNL, o parte din liderii din teritoriu ai liberalilor au lăsat să se înţeleagă că sunt dispuşi să refacă formula de guvernare care a stat în 2004, la baza Alianţei DA. \"Nu mi se pare în regulă să vii şi să spui vreau guvern sau în opoziţie doar cu PSD pentru aşa vor muşchii mei, sau vreau cu PD-L tot aşa. PNL trebuie să fie echilibrat în aceste momente grele pentru ţară şi să discute cu toată lumea\", au declarat surse din conducerea liberală pentru REALITATEA.NET. Organizaţia PNL Sibiu a fost, spre exemplu, una din cele care au decis să-i ceară lui Antonescu, să poarte discuţii cu pedeliştii.
PNL Braşov nu doreşte ca liberalii să intre la guvernare alături de PD-L, liberalii hunedoreni nu vor să intre la guvernare alături de PD-L, liberalii maramureşeni sunt de acord să accepte alianţa cu PD-L dacă premierul va fi de la PNL, liberalii clujeni condiţionează intrarea la guvernare de obţinerea postului de prim-ministru, iar liderii liberalilor constănţeni nu sunt de acord cu intrarea la guvernare. Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a punctat că dorinţa tuturor liberalilor ieşeni este intrarea la guvernare, dar important este cum se face ea. Preşedintele PNL Giurgiu consideră că majoritatea creată cu PSD ar trebui păstrată, iar liderii PNL Galaţi vor ca partidul să sprijine din opoziţie un Guvern minoritar, în timp ce primarii se opun.