Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mircea Geoană propune un acord cu PNL şi anunţă susţinerea lui Johannis ca premier

Monday, 23 November 2009, 11:12 Sursă: REALITATEA.NET

Mircea Geoană a susţinut că alegerile de pe 6 decembrie sunt o \"miză importantă\" şi a făcut apel la cetăţeni şi lideri politici pentru a transforma acest vot în  unul \"pentru normalitate\".

\"Suntem dispuşi şi interesaţi să creăm în aceste zile, cu partenerii liberali, un acord politic care să permită conturarea unei majorităţi după 6 decembrie. Sunt absolut de acord că nu este momentul acum (să ne gândim la împărţirea de funcţii, n.r.), şi vreau să asigur pe toţi românii, că nu voi fi un preşedinte care să stea şi să contempleze modul în care se fac Guverne aşa cum s-au făcut din păcate de prea mult timp în România. De aceea un Guvern bazat pe competenţă, un Guvern care să aducă bună guvernare în România şi un Guvern care să reclădească încrederea în instituţiile statului reprezintă pentru mine principalul proiect politic ca preşedinte al României\", a declarat Geoană, comentând declaraţiile preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

Preşedintele PSD a respins ideea că acordul politic cu PNL să vizeze funcţii şi portofolii, precizând că este nevoie de \"un acord de majoritate pe o bază de principii convenite\".

Liderul PSD a precizat că preferinţa sa şi a social-democraţilor \"este pentru o majoritate social-liberală\". \"Din punctul nostru de vedere această majoritate creată în jurul domnului Klaus Johannis are toate şansele şi se poate concretiza într-un proiect de majoritate cu Johannis prim-ministru după 6 decembrie. Acest lucru va perimite României ca imediat după consumarea turului doi de alegeri prezidenţiale să putem să ne aplecăm către problemele cu adevărat importante pentru români, lupta împotriva crizei, recâştigarea credibiltăţii noastre internaţionale, investiţia masivă în agricultură, industrie şi creare de locuri de muncă\", a mai spus Geoană.

De asemenea, el a apreciat că Johannis este \"perfect pregătit pentru o astfel de soluţie de prim-ministru\". \"Nu vă ascund că am vorbit cu dânsul la telefon în această zi, lipseşte câteva zile din ţară, şi evident la întoarcerea sa vom putea să avem o conversaţie şi cu domnia sa\", a mai precizat Geoană.
El a ţinut să salute \"maniera matură şi demnă în care domnul Crin Antonescu a prezentat momentul pe care l-a trecut\". \"Nu este uşor şi omeneşte vorbind, ştiu şi din experienţa mea, astfel de momente nu sunt uşoare pentru un om politic. Vreau să apreciez seriozitatea şi sobrietatea cu care a prezentat punctul său de vedere. (...) Dacă partenerii liberali şi domnul Antonescu doresc să ne fie parteneri şi prieteni într-un astfel de proces, sunt mai mult decât deschis şi bucuros să putem colabora\", a mai spus Geoană.

Liderul PNL Crin Antonescu, plasat pe locul trei la alegerile prezidenţiale, potrivit rezultatelor parţiale, a declarat că este exclusă orice colaborare între el şi preşedintele Traian Băsescu şi că, de asemenea, exlude o susţinere a acestuia în turul II al alegerilor.

Geoană a apreciat punctul de vedere al lui Crin Antonescu exprimat luni.

În viziunea acestuia, turul doi al prezidenţialelor va fi unul complicat, deoarece \"adversarul nostru are resurse nelimitate\" şi a făcut apel la cei care au votat şi cu ceilalţi candidaţi să înţeleagă că miza lui 6 decembrie este una importantă pentru viitorul României.

Legat de prezenta mare la vot, candidatul PSD a subliniat că au venit foarte mulţi oameni  la urne dezamăgiţi de politică şi a chemat la o prezenţă la fel de ridicată.

Geoană a spus că încă nu există un acord scris între PSD şi PNL, dar că acesta se va face deoarece există \"elemente pentru o platformă comună de guvernare\".

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri