Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministerul Sănătăţii va introduce coplata serviciilor medicale, de la 1 septembrie

Wednesday, 20 May 2009, 08:59 Sursă: Realitatea TV

De la 1 septembrie, Ministerul Sănătăţii va introduce coplata serviciilor medicale. Adică, va exista un pachet de analize şi consultaţii ce vor fi acoperite de casa de asigurări, restul, însă le suporta din buzunarul propriu. 

Pacienţii sunt de acord cu această măsură despre care cred că va descuraja abuzurile din sistemul public de sănătate. 

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat pentru Realitatea TV că, prin acest sistem, vrea să elimine corupţia din sistemul medical. "Dacă discutăm de apendicită vom avea un ghid de practică, un ghid clinic în care vom şti foarte clar care sunt serviciile medicale pe care un bolnav le primeste în caz de apendicită. Evident, acestea vor fi susţinute integral de casa de asigurări. Dacă bolnavul va dori ceva în plus, va interveni coplata", a declarat ministrul Sănătăţii.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, a spus că banii pe care îi vor plăti oamenii se vor întoarce în sistem sub formă de servicii medicale.

"Nu suntem împotriva acestui procedeu dacă e bine controlat şi pacientul este protejat. O cotă rezonabilă este necesară pentru că ar echilibra nu numai bugetul, dar ar descuraja şi unele abuzuri şi consumuri exagerate de servcii medicale", a declarat membrul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Brabu.

Ministrul va cere să se pună la punct  un ghid al protocoalelor terapeutice, ce va fi public de la 1 iunie. Pentru fiecare investigaţie medicală se va vedea exact care este tratamentul corespunzător şi suma pe care o poate deconta casa de asigurări şi pacientul, prin sistemul de coplată. Ion Bazac a mai declarat că le va cere managerilor de spital să declare în fiecare lună ce achiziţii au făcut şi ce cheltuieli au avut.

Pentru eliminarea plăţilor informale, Ministerul Sănătăţii va crea o structură de integritate şi de fidelitate prin care medicii să fie controlaţi Angajaţii acesteia vor merge în spitale şi vor vedea dacă medicii sau alt personal medical pretind plăţi informale din partea pacienţilor.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri