Jocurile video facilitează \"crime de război\" virtuale

Tuesday, 24 November 2009, 11:56 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET
Într-un studiu realizat în Elveţia, de două organizaţii de protecţie a drepturilor omului, Trial şi Pro Juventute, au fost incluşi doi avocaţi specializaţi în interpretarea drepturilor omului care au analizat imagini din jocuri care au ca temă războiul.

20 de jocuri au fost analizate pentru a se observa dacă există un conflict între ceea ce fac jucătorii în teatrele de operaţiuni virtuale şi limitările morale din lumea reală.

\"Absenţa oricăror reguli şi sancţiuni este incredibilă\", se spune în studiu. Army of Two, Call of Duty 5, Far Cry 2 şi Conflict Desert Storm au fost printre jocurile analizate pentru a determina dacă anumite scene şi acţiuni ale jucătorilor constituie violări ale legilor din realitate.

În cadrul studiului au fost alese jocurile, şi nu filmele, din cauza interactivităţii. \"Astfel linia dintre virtual şi experienţa reală devine neclară, iar jocul devine o simulare a unei situaţii concrete de pe câmpul de luptă\", afirmă autorii.

Cei care au testat jocurile au încercat să observe dacă Convenţia de la Geneva este respectată, în mod special tratamentul prizonierilor de război, situaţia cetăţenilor în zone de conflict şi dacă pagubele la nivelul clădirilor este corect.

Câteva jocuri pedepseau uciderea civililor şi răsplăteau strategiile care limitau victimele colaterale ale conflictului, mai spune studiul. Chiar şi aşa, multe alte jocuri permiteau obiectivelor protejate, ca bisericile şi moscheile, să fie atacate; altele detaliau interogatorii în care era folosită tortura şi chiar execuţii sumare.

Studiul mai afirmă că foarte puţine jocuri reflectau faptul că cei care încalcă legile internaţionale de protecţie a drepturilor omului ajung într-un final criminali de război şi nu învingători.

Autorii au concluzionat spunând că intenţia lor nu este de a face jocurile mai puţin violente, ci a determina producătorii să încorporeze, într-un mod creativ legile internaţionale în jocuri.

 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri